Vágólapra másolva!
Hét gyerek csatangolt el kedden délután a tornanádaskai gyermekotthonból. Kettőt még kedden megtaláltak, öt azonban az erdőben töltötte az éjszakát, őket nagy erőkkel keresték a rendőrök, tűzoltók és erdészek. Reggel végül sikerült mobiltelefonon elérniük az egyiküket és beazonosítani a tartózkodási helyüket. Az éhségen kívül más bajuk nem esett.
Vágólapra másolva!

Megtalálták a rendőrök azt az öt gyereket, akik még kedd délután tűntek el a Borsod megyei Tornanádaskáról egy gyermekotthonból - mondta az [origo]-nak Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az egyik gyereknél volt mobiltelefon, őt reggel a nevelőknek sikerült elérniük. A gyerek beolvasta a határkő számát, ami egy hegy tetején található, ez alapján találtak rájuk.

A hegy, ahová a gyerekek felmásztak, nehezen megközelíthető, járművel egyáltalán nem, csak gyalogosan lehet feljutni - mondta Gaskó. A rendőrök délelőtt 10 óra körül érték el az öt gyereket, majd visszavitték őket a gyermekotthonba. Bár nem sérültek meg, és sürgősségi ellátást nem igényeltek - csak nagyon éhesek voltak -, az intézmény a biztonság kedvért kihívta hozzájuk a háziorvost.

A gyermekotthonból összesen hét gyerek kóborolt el kedden, közülük kettőt még aznap megtaláltak - mondta korábban László Antal, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. A gyerekek az erdőbe indultak gombát szedni, az öt fiú közül kettő közepesen, három pedig enyhén fogyatékos. Gaskó szerint egyikük már kedden fél hat körül mobiltelefonon beszélt a szüleivel, de a területen, ahol eltűntek, többnyire nincs vagy nagyon gyenge a térerő.

Éjszaka mintegy 25 tűzoltó, rendőr, természetőr és erdész kereste a gyerekeket három csoportban, de a rossz időjárási viszonyok miatt a keresést fel kellett függeszteni. Reggeltől azonban az edelényi rendőrkapitányság teljes bevethető állományával, mintegy 50 fővel megerősítve folytatták a keresést. A látási viszonyok rosszak voltak, csúszós, nedves az út, nehéz a terep, éjszaka öt-hat fokos hideg volt. A nevelők tájékoztatása szerint a gyerekek jól fel voltak öltözve: melegítő és dzseki volt rajtuk.