A világ középmezőnyében végzett Magyarország a Transparency International korrupciós felmérése szerint. A maximális 10 pontból 5,2-t kapott az ország, amivel ugyan beelőzte a régió több államát, de még nagyon messze van a 9,4 pontos Új-Zélandtól. A civil szervezet szerint a párt- és kampányfinanszírozások és a közbeszerzések átláthatóságán és tisztaságán kell javítani, különben a válságkezelés rovására megy a korrupció.

Világviszonylatban továbbra is a közepesen korrupt országok között van Magyarország a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet 2009-es rangsorában - olvasható a szervezet honlapján. Tavalyhoz képest egy helyet lépett előre az ország - a 47.-ről a a 46.-ra -, viszont a 10-es skálán változatlanul 5,2 pontot kapott. Magyarország 1994 óta mért értékei nem mutatnak változást, bő másfél évtizede állandó a korrupciós mutató.

A lista különböző felmérések alapján készül és azt vizsgálja, hogy a nemzetközi és a helyi elemzők és üzletemberek milyen súlyosnak látják a korrupció problémáját a CPI-ban szereplő országokban.

Magyarország a régióból megelőzi Csehországot (5,1 pont), Lengyelországot (5,0 pont), Szlovákiát (4,5 pont) és Romániát (3,8 pont). Viszont előbb végzett Szlovénia 6,6 ponttal és Ausztria 7,9 ponttal. Magyarország Európán belül a 21. helyet foglalja el, de a szervezet szerint félő, hogy később lejjebb csúszhat.

A civil szervezet szerint a legfőbb probléma Magyarországon a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága (ennek megreformálására tett korábban javaslatot a Transparency, de végül a pártok elzárkózása miatt visszalépett). A másik fő probléma a Transparency szerint a túlbonyolított közbeszerzési rendszer. Szerintük elégtelen a korrupciót elkövetők felelősségre vonása is, emiatt erősödhet az emberekben az, hogy "a korrupt magatartás, ügyintézés és üzletvitel nem kockázatos Magyarországon" - írják. Ráadásul, a civilek szerint a válságból való kilábalást is visszaveti a korrupció.

"A frekvenciatender körüli visszásságok, a kampányfinanszírozás reformjában való megegyezés hiánya azt mutatja, hogy a korrupció elleni küzdelemben különösen nagy feladat hárul a parlamenten kívüli szereplőkre" - mondta a szervezet online sajtótájékoztatóján Alexa Noémi, a Transparency magyarországi irodájának vezetője.

A világ legkevésbé korrupt országa jelenleg Új-Zéland: 9,4 ponttal vezet a szigetállam. A második helyezett a tavalyi első, a 9,3 pontos Dánia, a harmadik holtversenyben Svédország és Szingapúr 9,2 ponttal. Alattuk van jelenleg, a listát évekig vezető Finnország 8,9 pontos teljesítménnyel.

A lista legrosszabb értékét, a központi irányítást nélkülöző, kaotikus Szomália kapta (1,1 pont). Előtte Afganisztán, Mianmar, Irak és Szudán vannak (1,3-1,5 pont). Az országok jelentős része, amúgy 5,0 alatti pontszámot kapott, és nincs a Földnek teljesen korrupciómentes pontja - mondta Alexa Noémi. Szerinte a legrosszabb ott a helyzet, ahol fegyveres konfliktusok dúlnak, ezek hátráltatják a korrupció felszámolását.

Forrás: Transparency International
A világot átszövő korrupció - Kattintson a nagyobb térképért!