Influenza járvány van Magyarországon

Vágólapra másolva!
Átlépte a járványküszöböt az influenzás megbetegedések száma - jelentette be az Országos Epidemiológiai Központ főosztályvezetője. A küszöb heti 20 ezer megbetegedés, a múlt héten 22 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, a legtöbben Pest megyében betegek. Az országos tiszti főorvos nem ajánlja a Mikulás-ünnepségeket.
Vágólapra másolva!

A múlt héten a megelőző héthez képes 32 százalékkal nőtt az orvoshoz fordulók száma, összesen 22 100-an panaszkodtak influenzaszerű tünetekre orvosuknál - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón Falus Ferenc országos tisztifőorvos. A hivatalos járványküszöb a heti 20 ezer megbetegedés.

A legtöbben Pest, Heves, Győr és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében betegedtek meg. A betegek mintegy 29 százaléka gyerek, 43 százaléka 16-34 éves fiatal, 22 százaléka 35-60 éves, a 60 év felettiek aránya kevesebb, mint 6 százalék - mondta

Falus szerint 18 iskola- illetve óvodabezárás estében biztos, hogy a H1N1 betegítette meg a gyerekeket. A bezárások 43 százalékát a fővárosban rendelték el, volt olyan iskola, ahol a gyerekek 94 százaléka beteg lett. A múlt héten duplájára nőtt a kórházba felvett influenzások száma, 15-en kerültek intenzív osztályra, 8 embert kellett gépi lélegeztetésre kapcsolni a H1N1-vírus okozta legyengülés miatt. A halálesetek száma ugyanakkor nem nőtt, továbbra is hét ember esetében bizonyított, hogy a H1N1-vírussal fertőzött volt - mondta a tisztifőorvos.

Székely Tamás egészségügyi miniszter már kedden figyelmeztetett, hogy a megbetegedések száma hamarosan túllépheti a járványküszöböt. Múlt héten összesen 16 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és az elmúlt napokban egyre gyakoribb iskola- és óvodabezárások is arra utaltak, hogy egyre több a beteg. Székely még hozzátette, éppen emiatt kezdeményezte keddre a Kormányzati Koordinációs Bizottság rendkívüli ülésének összehívását.

A Mikulás-ünnepség kockázatos

Falus szerint az országos járvánnyá nyilvánítás alapvető változást nem hoz a járvány kezelésében, hiszen nem sok különbséget jelent, hogy egy héten 19, vagy 21 ezer ember betegszik meg. Szerinte inkább a tendencia aggasztó, vagyis az, hogy Magyarországon és az összes környező országban dinamikusan nő a megbetegedések aránya. A múlt héten minden ötszázadik magyar fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, de a számuk akár ennek a tízszeresére is nőhet majd - magyarázta.

Az országos tiszti főorvos szerint a napokban áll fel egy kórház jelentési rendszer, amelynek segítségével mindig pontosan tudni fogják majd a kórházba került betegek számát, az ágyszámokat, hogy mikor van szükség kórházi ágyak felszabadítására, kevésbé fontos műtétek elhalasztására, látogatási tilalomra, esetleg felvételi zárlatra - sorolta.

Falus szerint készül egy ajánlás is a tömegrendezvények estleges korlátozásáról. A munkahelyi Mikulás-ünnepségeket például nem ajánljuk - mondta. Figyelik a kiemelt infrastruktúrákban - például az egészségügyben - dolgozók megbetegedésének arányát is, ha a hiányzási arány túl nagyra nő, a minisztériumoknak jelenteniük kell.

A közeljövőben újra kell gondolni az antivirális kezelések taktikáját is - mondta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten némileg módosította ugyanis a legveszélyeztetettebbek körét. Első helyre kerültek a két év alatti kisgyermekek, a másodikra a terhes anyák, a harmadikra az asztmások, a negyedikre a túlsúlyosak. Csak ezt a négy rizikócsoportot követi a népesség további része - mondta Falus.

A Nemzeti Influenza Pandémiás Terv (ezt az ÁNTSZ honlapján, itt elolvashatja), amelynek alapján járványhelyzetben intézkedni kell, különféle szintekre bontja a járvány terjedését. Az országos járvány esetén szükséges intézkedéseket ugyanakkor a terv nem választja külön azoktól az időszakoktól, amikor Magyarországon még csak néhány helyen jelent meg a járvány, vagy egy-egy régióban betegedtek meg sokan. Erre a három szintre többféle intézkedést is felsorol a terv. Ezek között szerepel például, hogy az egészségügyi miniszter szükség esetén egyes megyékben vagy az egész országban egészségügyi katasztrófa-helyzetet hirdethet ki, de Magyarország kérhet nemzetközi segítséget is.

Mexikóból jött

Az újinfluenzával kapcsolatos összes hírünket itt megtalálja, a védőoltásról pedig itt tájékozódhat.

A vírus tavasszal jelent meg először Mexikóban, majd felbukkant a világ több más országában. A fertőzöttek többsége felépült a betegségből, de a vírus több beteg halálát okozta Magyarországon is, bár az elhunytak többségének volt valamilyen más betegsége is. Egészségügyi szakemberek figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy az influenzának ez a típusa a fiatal és erős szervezetű felnőttek számára is veszélyes lehet (erről részletek ebben a cikkünkben).