Hiányos emlékeit magyarázta a bíróságon Kolompár

Csak egy általa adott kölcsön törlesztése volt az a több mint 5 millió forint, amelyet az OCÖ-től kapott, és amellyel később nem számolt el - állította perének szerdai tárgyalásán Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Kolompárt és öt társát gazdasági előny megszerzése, jelentős értékre elkövetett sikkasztás, számviteli fegyelem megsértése és magánokirat-hamisítás miatt vádolják.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnökének meghallgatásával folytatódott szerdán az ellene és öt társa ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, jelentős értékre elkövetett sikkasztás, számviteli fegyelem megsértése és magánokirat-hamisítás vádjával indult per.

Kolompár tagadta, hogy tudomása lenne arról, hogy a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet egy későbbi időpontban vásárolt számlatömb bizonylatán egy korábbi gazdasági eseményt akart elszámolni az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál (OFA). A feleségét pedig állítása szerint segítő szándék vezérelte, amikor Zor Kft. irányítójaként 1,24 millió forintról állított ki számlát egy egymillió forint értékű fénymásoló-gép beszerzéséről.

Vitatta, hogy tájékoztatták volna a vádirat azon részéről, miszerint a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből 7,2 millió forint jogosulatlan megszerzésével gyanúsítják. Ő 2,7 millió forintról tudott - mondta -, majd azt kérte, hogy néhány percig konzultálhasson védőjével. Az egyeztetést követően visszavonta korábbi állítását, ám rövidesen újabb szünetet kért a bírótól, ami után egy másik üggyel folytatódott a tárgyalás.

A budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség vádja szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként arra utasította a roma érdekképviselet pénztárát, hogy utólagos elszámolásra, több részletben, összesen 5 millió 70 ezer forintot fizessen ki, de azzal nem számolt el és a kár sem térült meg. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolják.

Kolompár azzal érvelt, hogy a szóban forgó összeg csupán részbeni ellentételezése volt annak a tízmillió forintnak, melyet ő adott kölcsön az OCÖ-nek egy Miniszterelnöki Hivataltól nyert pályázati támogatás megelőlegezésére. A pénzből egy, a roma szervezetnél felújítási munkákat végző céget fizettek ki - tette hozzá. (Olvassa el a Kolompár anyagi helyzetéről szóló cikkünket!)

A bíró később felolvasta Kolompár korábbi vallomásait és felhívta a figyelmet arra, hogy azokban még nem tett említést a kölcsönről. Az OCÖ-elnök ezt azzal magyarázta, hogy az ügy óta öt év telt el, ilyen hosszú időre visszamenőleg már nem emlékszik az események minden részletére. Kijelentette, hogy az OCÖ 2004-es mérlegéből kitűnik: pénzügyi elszámolása az OCÖ-vel rendezett volt, melyet könyvvizsgálói ellenőrzés is megerősít. A kölcsönzési ügyletről ráadásul szabályos szerződés is készült, melyet más dokumentumokkal együtt szakértői vizsgálatot követően később nyújt be a bíróságnak.

A Kolompár Orbán által többször említett nyilvántartásokról az ügyész megjegyezte: "nem korrekt, hogy a vádlott eddig a vádhatóság előtt ismeretlen, a bírósághoz be nem csatolt dokumentumokra hivatkozik".

Pénteken a per Kolompár újabb meghallgatásával folytatódik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK