MDF-es képviselőjelölt lehet Somogyi Zoltán

Vágólapra másolva!
Képviselőjelölt lehet az MDF színeiben Somogyi Zoltán, a Political Capital tanácsadócég korábbi vezetője - ezt ő maga jelentette be a Twitteren. Somogyi régóta ad tanácsokat az MDF-nek, de szerepe az úgynevezett adatgyűjtési ügyben vált látványossá: az ügyészség szerint Dávid Ibolya MDF-elnök neki mutatta meg először azt a hangfelvételét, amellyel a botrány elkezdődött.
Vágólapra másolva!

MDF-es képviselőjelölt lehet a jövő évi országgyűlési választáson Somogyi Zoltán, a Political Capital (PC) tanácsadó cég társtulajdonosa és korábbi vezetője - ezt maga Somogyi jelentette be a Twitter mikroblogon. Azt írta: "Felkértek MDF-es országgyűlési képviselőjelöltnek. Nekem megtiszteltetés, és van kedvem hozzá. Ti mit gondoltok? Írjatok nekem! Köszi."

A Political Capital évek óta tanácsadóként dolgozott az MDF-nek, de idén nyáron Somogyi lemondott a cég vezetéséről. Néhány munkatársával önálló tanácsadó intézetet hozott létre, amely elsősorban az MDF-től kapott megbízásokat teljesíti. "Ez arra is lehetőséget teremt, hogy a PC év végéig kivonuljon a magyar politikai tanácsadás piacáról, és csak külföldön szervezzen kampányokat" - írta Somogyi idén júliusban a HVG-ben.

Somogyi és az MDF kapcsolata korábban is ismert volt, de különös jelentőséget az UD Zrt. ügyében kapott. Dávid Ibolya MDF-elnök az ügyészség szerint Somogyinak és Herényi Károly korábbi frakcióvezetőnek mutatta meg először a hangfelvételt, amelyen az árnyék-titkossszolgálati tevékenységgel gyanúsított cég egyik vezetője beszél Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával arról, az UD Zrt-t megkeresték, gyűjtsön terhelő adatokat Dávid Ibolyára.

Dávid az ügyészség szerint arra akarta felhasználni a tavaly augusztus 1-jén, valószínűleg a titkosszolgálatok által rögzítetthanggfelvételt, hogy rábírja Almássy Kornélt, lépjen vissza a pártelnök-jelöltségtől, illetve mondjon le mandátumáról, majd amikor Almássy erre nem volt hajlandó nyilvánosságra hozta a felvételt. "Jókor voltam rossz helyen" - írta júniusban saját szerepéről Somogyi. Szerinte Dávid Ibolya ártatlan, ő pedig csak véletlenül csöppent a történetbe.