Elindult a Class és a Neo

2009.11.19. 0:11

Megkezdte adását a két új, országosan fogható kereskedelmi rádió, a Class FM és a Neo FM. A két rádió frekvenciáján eddig műsort sugárzó Danubiuson és Slágeren bulihangulatban telt az utolsó rádiós adásnap, szerkesztőségi legendákat meséltek, és azt ígérték hallgatóiknak, hogy folytatják.

Köszönjük több éven át tartó figyelmüket - búcsúzott elcsukló hangon negyed 11-kor az időjárásjelentés után a Sláger Rádió munkatársa. A két országos frekvenciával rendelkező rádió, a Sláger és a Danubius műsorszolgáltatási joga szerdán 24 órakor járt le. Bár mindkét rádió pályázott a frekvencia hét éves üzemeltetésére, egyikük sem kapta meg a műsorszolgáltatási jogot.

Mindkét rádió esti adásában bulihangulat volt. A rádiók több munkatársa bejelentkezett az adásban, több hozzászólásból kiderült, hogy jól fogy a rövidital és jó a hangulat. Volt sírás, hálálkodás, a Slágeren a munkatársak kérhettek számokat és mindkét rádión közben történeteket idéztek fel a szerkesztőség életéből. Volt szó céges románcról, a többieket meztelenkedéssel heccelő munkatársól, de beszélt a komoly sportműsort hiányoló műsorvezető is. A Slágeren bejelentkezett a rádió hangja, Kautzky Armand színész is.

A Sláger 100.8 MHz-es frekvenciáján csütörtökön 0 óra 0 perc 10 másodperctől a Neo FM, a Danubius 103.3 MHz-es frekvenciáján pedig a Class FM adása hallható. A Class FM honlapján egy visszaszámláló mutatta az időt az új adó indulásáig. Szignállal, majd egy 1930-as slágerrel indult. Az adó hajnali egykor már híreket fog sugározni, csütörtökön hat órakor pedig a korábban a Danubius rádiónál dolgozó Szani Roland és Argyelán Krisztina vezetésével megkezdi reggeli műsorát. A Neo a himnusszal kezdte adását, majd a rövid köszöntő szöveg után a Neked írom a dalt című LGT-számmal indították az adást.Video a Class FM indulásáról

Az MTI helyszíni tudósítása szerint a Danubius székháza előtt összesereglett tömeg "Szép volt fiúk" skandálással búcsúztatta a rádió munkatársait. Éjfélre legalább kétezren gyűltek össze a Danubius Rádió székházánál az MTI szerint. Ők a leállás mintegy félperces csöndje után a műsorkészítőkkel együtt énekelték el a Locomotiv GT Szól a rádió című számát.

"Mi nem gyászolunk" - mondta a rádió reggeli műsorát vezető Sebestyén Balázs, de hozzátette, hogy a lelke mélyén mindenki szomorú. "Mindenkinek nagyon köszönöm, egy hihetetlen élmény volt" - mondta kevéssel fél tizenkettő után Földes Ádám vezérigazgató; "sajnáljuk, a szívünk szakadt meg, egy részünk veszett oda, de igyekszünk felállni, keresni a jövőt" - tette hozzá.

Az MTI szerint kisebb csoport virrasztott szerda éjjel, egy órával az adó koncessziójának lejárta előtt a Sláger Rádió budapesti székházánál. Az MTI szerint körülbelül húszan álltak, gyertyát égetve az épület előtt, és hallgatták a kereskedelmi adó műsorát. Heal Edina vezérigazgató az adás sugárzásának befejezése előtt mondott beszédében azt mondta, "érthetetlen, elfogadhatatlan, szomorú", hogy a Sláger befejezi adását. Hozzátette, hogy bíznak a közvélemény erejében és a független magyar bíróságban. Mint mondta, nem akarják kivárni, amíg a végső döntés megszületik, ezért a hallgatóságukat arra kérte: "tartsatok ki, hamarosan visszajövünk, lehet, hogy már a napokban". Ezzel nyilvánvalóan a számukra kudarccal záruló pályázati döntés állítólagos politikai tényezőire utalt, amiről részletesebben itt olvashat.

A Sláger és a Danubius is folytatni szeretné adását. A Sláger tárgyal a Budapesten fogható Roxy Rádió tulajdonosával arról, hogy kibérelné frekvenciáját. A rádió szerdai adásában többször elmondták, hogy keresik a megoldást, és remélik, hogy megtalálják, addig pedig az interneten követhető a műsor. A Danubius vezérigazgatója annyit közölt: online adásuk továbbra is hallható és keresik a lehetőséget a folytatásra.

A rádiófrekvenciákról szóló cikkeinket itt olvashatja.