Egyesítették Geréb Ágnes három büntetőügyét

Vágólapra másolva!
Egyesítették az otthon szüléseknél segédkező Geréb Ágnes három büntetőügyét a csütörtöki tárgyaláson, ahol Geréb ártatlannak vallotta magát. A per december 15-én folytatódik.
Vágólapra másolva!

Egyesítették az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes szülészorvos három büntetőügyét csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Geréb Ágnest három bűncselekménnyel vádolják.

Geréb Ágnes a csütörtöki tárgyaláson ártatlannak vallotta magát, mint mondta: nem érzi magát bűnösnek: "nem érzem, hogy bármelyikünk is elkövetett volna bármelyik ügyben olyat, ami elítélendő". Szerinte minden nő ott szül a leginkább komplikációmentesen, ahol a leginkább biztonságban érzi magát. Szerinte a félelem gátló, veszélyeztető tényező lehet minden szülésnél.

Az ügyész maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja a szülész-nőgyógyász végzettséggel rendelkező Geréb Ágnest és három segítőjét. Gerébet 2007 októberében három évre eltiltották foglalkozásától. A tervezett otthonszüléseknél bábaként tevékenykedő Geréb azért került bíróság elé, mert a vád szerint általa "kísért" szülések során maradandó károsodást szenvedett egy csecsemő, egy meghalt, egy nő pedig "kivérzett állapotba" került.

A János Kórház szülész szakorvosa, akit csütörtökön tanúként hallgatott meg a bíróság, azt mondta, a tervezett otthonszülésnek kockázatai lehetnek, a kivérzés pedig közvetlen életveszélyes állapotot idézhet elő.

Geréb Ágnes és vádlott-társai pere december 15-én folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A bíróság újabb szakértőket február végén hallgat meg.

A magyar nőgyógyászok véleménye szerint hazardírozás az otthon szülés, de a módszer támogatói is elismerik, hogy a máig nem létező jogi szabályozás nélkül a senkiföldjén járnak. A Társaság a Szabadságjogokért novemberben az Alkotmánybírósághoz fordult az otthon szülés jogi szabályozása érdekében.