Orbán elmegy Putyinék kongresszusára

Vágólapra másolva!
Az orosz diplomáciával korábban konfliktusba került Orbán Viktor Fidesz-elnök elmegy az Oroszországot irányító párt szombati kongresszusára. Orbán programjának részletei nem ismertek, de a Magyar Nemzet szerint várhatóan találkozni fog Vlagyimir Putyin kormányfővel.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke részt vesz Vlagyimir Putyin orosz kormányfő pártja, az Egységes Oroszország párt szombati szentpétervári kongresszusán - közölte a Fidesz sajtóosztálya. A Magyar Nemzet meg nem nevezett moszkvai értesülései szerint Orbán személyesen találkozik a Putyinnal is annak dácsájában.

A Fidesz közleménye szerint Borisz Grizlov, az orosz parlament (Állami Duma) elnöke, az Egységes Oroszország párt legfelsőbb tanácsának elnöke hívta meg Orbánt a kongresszusra. A Magyar Nemzet azt írja, hogy a kongresszuson Dmitrij Medvegyev orosz államfő is megjelenik majd, így elképzelhető, hogy a Fidesz elnöke vele is tud majd tárgyalni.

Ez a lépés már vélhetően annak szól, hogy a következő választást követően nagy valószínűséggel a Fidesz alakít kormányt.Oroszország a választások után is jó viszonyt szeretne Magyarországgal - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Alekszandr Tolkacs, Oroszország budapesti nagykövete.

Orbán többször bírálta már az orosz külpolitikát - legfőképp Közép-Kelet-Európa gázellátása miatt. Emiatt 2007-ben komoly konfliktusa támadt az akkori orosz nagykövettel, Igor Szavolszkijjal. Egy konferencián Orbán azzal vádolta meg az orosz félt, hogy állami-politikai logika mentén kezeli az energiakérdést. Az orosz követ ezt visszautasította, mondván Oroszországban a vállalkozók szállítják az olajat és a gázt. A konfliktus után Szavolszkij azt nyilatkozta, csupán "átmeneti incidensnek" tekinti a történteket.