Gyerekek leszállítása miatt dorgálja a MÁV-ot az ombudsman

2009.11.22. 14:04

A gyermekek védelemhez való joga sérült, amikor a kalauz leszállított két iskolába igyekvő tizenéves gyereket a vonatról, mert nem volt náluk a bérletük - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A MÁV-START Zrt.-nél átfogó vizsgálatot folytató ombudsman arra is figyelmeztetett, hogy a társaság alkalmazottjainak megalázó magatartása sérti az utasok emberi méltósághoz fűződő jogát.

A kalauz nem szállíthat le a vonatról felügyelet nélkül utazó gyermeket - közölte vasárnap Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman átfogó vizsgálatot folytatott a MÁV-START Zrt.-nél. A panaszok között találkozott olyan esettel, amikor a jegyvizsgáló útközben, egy állomáson leszállított a vonatról két iskolába utazó, 10 és 13 éves gyermeket, mert otthon felejtették a bérletüket.

A biztos elismerte, hogy a vasúttársaság különböző szankciókat alkalmazhat a jegy nélkül utazókkal szemben, például pótdíjat követelhet, illetve leszállíthatja a nem fizető utast a vonatról, viszont felhívta a cég figyelmét, hogy nem csak az állam és a család felelős a gyermekek védelméért. A gyermekek védelemhez való joga sérül, amikor a szülő, vagy más felügyelő nélkül utazó gyermeket szállítanak le a vonatról, az úti céltól eltérő megállóhelyen úgy, hogy a vasúttársaság nem tudja garantálni a gyermek felügyeletét - állapította meg.

Szabó Máté ezen kívül jelezte azt is a társaságnak, hogy az utasok emberi méltósághoz fűződő jogát sérti, ha a MÁV-START Zrt. alkalmazottja "megalázó módon viselkedik, kifogásolható hangnemben minősíti a menetjegy hiányát, bármilyen hiányosságát, az utas magatartását".

A biztos korábbi vizsgálatában már megállapította, hogy könnyen hamisítható, másolható az állami alkalmazottak évi 12 utazásra szóló utalványa és sokszor vezet kellemetlen, olykor megalázó jogvitához vezet, amikor a jegyvizsgáló feltételezi, hogy hamis vagy hamisított a kedvezményt jogszerűen igénybe vevő utas utalványa. A biztos ismét felkérte a közlekedési minisztert, hogy hozza azokat intézkedéseket, amelyek kizárják a visszaélések lehetőségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK