A pártokra tolta a nagykövetek panaszait Bajnai

Vágólapra másolva!
Nem a kormánnyal, hanem a pártokkal és egyes önkormányzatokkal van bajuk azoknak a nagyköveteknek, akik a múlt héten nyílt levélben fejezték ki aggodalmaikat a magyarországi befektetői klímára veszélyesnek ítélt eseményekről. Erről Bajnai Gordon kormányfő beszélt, miután hétfőn találkozott az aggódó követekkel. Bajnai azt ígérte nekik, azonnal kivizsgálja, ha befektetőellenes magatartásról kap jelentést.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint nem a kormányt kritizálta az a kilenc nagykövet, akik hétfőn folytattak vele megbeszélést. A nagykövetek azokat a kormánytól független testületeket, szervezeteket, pártokat, önkormányzatokat kritizálták, amelyek szerintük külföldi befektetetők ellen irányuló lépéseket tettek - közölte a megbeszélés után Bajnai Gordon.

Bajnai szerint a nagykövetek úgy vélik, a kormány javítja a Magyarország iránt bizalmat, és egyre több érvük van a befektetőik felé, hogy miért jó, ha itt maradnak. Ez elé a pozitív folyamat elé gördít akadályt az a néhány eset, amely a közelmúltban nagy nemzetközi nyilvánosságot kapott.

A nagykövetek példaként említették neki a Suez-csoport elleni pécsi fellépést vagy az országos kereskedelmi rádiók frekvenciapályázatát. (A rádiópályázatról szóló cikkeinket ezen a gyűjtőoldalon találja, a pécsi vízmű körüli bonyodalmakról pedig itt tájékozódhat.)

A miniszterelnök a nagyköveteknek a pécsi ügyről azt mondta, hogy a kormány felajánlotta a közvetítést, amelynek eredményeként a múlt hét szerdán leült egymással a város és a francia cég vezetése. A kereskedelmi rádiók frekvenciapályázatáról pedig azt mondta nekik, hogy ő is jelezte aggályait, és támogatja a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását

Bajnai szerint a megbeszélés konkrét eredménye, hogy megígérte a nagyköveteknek, soron kívül kivizsgálja, ha befektetőellenes magatartásról vagy korrupcióról kap jelentést.

A nagykövetek - az Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc budapesti képviselője - a múlt szerdán közös nyilatkozatban hívták fel a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló veszélyekre. A nagykövetek amiatt fejezték ki aggodalmukat, hogy több alkalommal sem volt transzparens a döntések meghozatala a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatások és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein. Arra a kérdésre, hogy mivel indokolták a nagykövetek, hogy nyílt levet küldtek az ügyben, Bajnai azt válaszolta: úgy érezték, hogy Magyarország érdekében meg kell szólalniuk.

Bajnai emlékeztetett, hogy a külföldi befektetők Magyarországon több mint 500 ezer embernek adnak munkát, ami miatt óriási vesztenivalója van az országnak, ezért komolyan kell venni a figyelmeztetéseket. A nagykövetek a párfinanszírozás átalakításáról is kérdezték, azt mondta, fontosnak tartja, hogy az Országgyűlés dönteni fog ebben az ügyben.

Bajnai szavait René Roudaut, budapesti francia nagykövet is megerősítette, aki szerint nem konfliktushelyzetet akartak teremteni és nem a kormányt akarták vádolni. A nagykövet szerint most legalább "fél tucat" olyan ügy van Magyarországon, amely miatt meg kell szólalni, ezekből ugyanazt a kettőt nevezte meg, mint Bajnai. A találkozó nagyon megnyugtató volt számukra - közölte Roudaut.

A Fidesz szerint Bajnai Gordon miniszterelnök "kínos, hiteltelen magyarázkodása" aligha nyugtatta meg a befektetőket. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője Bajnai kijelentéseire reagálva azt írta közleményében: a külföldi befektetők pontosan tudják, hogy a helyzet javulása csak egy olyan új kormánytól várható, amely "szakít a Gyurcsány-Bajnai-korszak örökségével, leküzdi a korrupciót és a bürokráciát, és munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel elindítja Magyarországot a növekedés útján".