Vágólapra másolva!
Kocsmárosból pár év alatt kis híján fideszes polgármesterjelölt lett 2006-ban Czibula Csaba, aki az erzsébetvárosi ingatlanügyben folyó nyomozás elől az ügyészség szerint Mexikóba szökött. Ellenzéki képviselő létére nyíltan barátkozott a helyi SZDSZ-szel, igaz, már akkor is a nagyhatalmú kerületi gazdasági bizottság külsős tagja volt, amikor képviselői helyet még nem is szerzett. Az ügyészség szerint több millió forint kenőpénzt fogadott el az SZDSZ erzsébetvárosi vezetőjétől.
Vágólapra másolva!

A Központi Nyomozó Főügyészség a múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Czibula Csaba ellen, akit az erzsébetvárosi ingatlanügyben csalással és többrendbeli vesztegetéssel gyanúsítanak.

Az erzsébetvárosi ingatlanügy lényege, hogy az ügyészség szerint a kerületben politikusok, vállalkozók, ügyvédek összehangolt tevékenysége folytán számos értékes, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant adtak el áron alul, gyanús körülmények között. Az éveken át zajló ügyletek milliárdos kárt okoztak az önkormányzatnak a gyanú szerint. Eddig 21 gyanúsított van, köztük Hunvald György MSZP-s polgármester, aki február óta előzetes letartóztatásban van, őt vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják. Az ügy egyik mellékszála, hogy több gyanúsított ismerősöknek, rokonoknak utalhatott ki kedvezményesen lakásokat. (Az ingatlanügyről bővebben itt olvashat.)

Czibula, a helyi Fidesz egykori tagja az ügyészség szerint 2003-2004-ben milliókat fogadott el Gál Györgytől, az ügy egyik kulcsszereplőjétől, aki a kerületben az SZDSZ-frakciót vezette. A pénzért cserébe a nyomozók szerint Czibula úgy szavazott az ingatlaneladásokról, ahogy azt Gál kérte. Kihallgatni eddig nem tudták, mert feltehetően Mexikóban bujkál.

Czibula a kilencvenes években kezdett politikával foglalkozni. Akkoriban ő volt a kerületi polgármesteri hivatallal átellenben található Osvát utcai Piszkos Fred nevű kocsma tulajdonosa, az ülések után mindig ott vacsorázott az egész képviselő-testület, ő pedig "ott nyüzsgött" - mondta az [origo]-nak a kerületi Fidesz egyik névtelenséget kérő régi tagja. Úgy emlékszik, Czibula 1996 környékén lépett be az akkor még taghiányban szenvedő Fideszbe, ahová valamelyik barátja ajánlotta be. "Vélemény nélküli, a felszínen befolyásolható ember volt" - tette hozzá.

A kerületi Fideszben gyorsan tisztségekhez jutott, 2002-ben a párt önkormányzati képviselője lett, de már előtte is a gazdasági bizottság külsős tagja volt - ez az egyik legnagyobb hatalommal bíró döntéshozó testület Erzsébetvárosban. Ezekben az években már a Fidesz helyi elnökségébe is bekerült. Amikor Deutsch Tamás 2003-ban kerületi Fidesz-elnök lett, Czibula a régi elnökségi tagok közül egyetlenként tarthatta meg pozícióját - emlékezett vissza a helyi Fideszt régóta közelről ismerő politikus.

A Fidesztől az SZDSZ felé

A pártok közötti határok helyi szinten elmosódnak - állította fideszes forrásunk -, Czibula pedig nagyon hamar összebarátkozott az SZDSZ-es Gál Györggyel. Egy szintén névtelenséget kérő helyi ellenzéki szerint a szoros kapcsolat nyilvánvaló volt: Czibulát állandóan Gál irodájában lehetett látni, akit Czibula állítólag még arra is megkért, hogy legyen fogadott gyermekének a keresztapja. "Ő volt az összekötő a régi fideszesek és a helyi SZDSZ között" - mondta forrásunk.

Rónaszékiné Keresztes Monika, a Fidesz választókerületi elnöke szerint is nyilvánvaló volt, hogy Czibula az SZDSZ felé mozog, nem viselkedett ellenzékiként, amit a "pénz és üzleti érdekek" magyaráztak. Rónaszékiné hallgatag, "kissé sunyi", kalandor embernek jellemezte, akiről soha nem lehetett tudni, mi jár a fejében.

Az SZDSZ-el való jó kapcsolatai mellett 2006-ban Czibula kis híján a Fidesz polgármester-jelöltje is lett a 2006-os önkormányzati választásokon - mondta az [origo]-nak a helyi KDNP-s képviselő, Kecskés Gusztáv, aki végül Czibulát kiszorítva polgármester-jelölt lett. Egy neve elhallgatását kérő, a kerületi politikát jól ismerő forrásunk szerint Czibulának komoly esélyei is voltak, mert befolyásos kerületi ingatlanvállalkozók támogatták jelöltségét.

Miután nem sikerült a jelöltséget megszereznie, a Fidesszel megromolhatott a viszonya, legalábbis ezt jelzi a 2006 júliusában történ fordulat. Ekkor - a kerületi újság tudósítása szerint - bejelentette, hogy kilép a Fideszből. Ekkor már a Vállalkozók Pártja (VP) helyi elnöke is volt, így kilépésével párhuzamosan azt is közölte, a VP nevében választási szövetséget kötött a kerületi SZDSZ-szel.

Rónaszékiné szerint a Gállal való szoros kapcsolatának köszönhető, hogy Czibula - bár képviselői hely nem jutott neki - továbbra is beleszólhatott az önkormányzat ügyeinek alakulásába, Gál delegáltjakánt kapott helyet külsős tagként a választások után is a gazdasági bizottságban. (Ebből a tisztségéből az önkormányzat honlapján található határozat szerint csak 2009 februárjában mentették fel, pedig ekkor már hónapok óta külföldön bujkált.)

Készült a szökésre

Czibula nem sokkal azután tűnt el, hogy Gál Györgyöt 2008 novemberében letartóztatták az ingatlanügy miatt. Egyik forrásunk szerint akkoriban az önkormányzatnál mindenki arról beszélt, hogy külföldre szökött. Az ügyészség nem tudta kihallgatni, közleményük szerint előbb horvátországi nyaralójában, Vir szigetén bújt meg, majd Mexikóba utazott, feltehetően azóta is itt tartózkodik.

A kerületi politikát ismerő forrásunk szerint Czibula készült az utazásra, megszabadult például céges érdekeltségeitől, hogy pénzt szerezzen az utazásra. Ezt a cégadatok is alátámasztják. Az Opten céginformációs adatbázis szerint Czibula tavaly még három cégben is tagként szerepelt. A Parking Invest Kft-ben 1999 óta volt vezető tisztségviselő, tavaly december közepén azonban törölték a tagok közül. Ugyanígy történt a Broccoli Projekt Szolgáltató Kft-ben, amelyből tavaly november közepén szállt ki. A Piszkos Fred kocsmát birtokló cégből, a Röpe Kft-ből tavaly december 15-én szállt ki, 12 éves, szinte folyamatos tagság után. A cég ma már csak édesanyján keresztül kötődik Czibulához. A Piszkos Fred helyén egy másik vendéglátóhely nyílt, az üzletvezető az [origo]-nak azt mondta, semmit nem tud a külföldön tartózkodó férfiról, csupán béreli a helyiséget.