Gyurcsány segítségével szavazták le a kormányt autópálya-ügyben

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin is a kormány ellen szavazott a költségvetés vitájában egy 1 milliárd forintos tételről, amit az M60-as autópályára költenének. A parlament a kormány akarata ellenére elfogadta a költségvetés módosítását, így a pénzt az autópályára kell fordítani. Az országgyűlés összesen közel 1900 módosító indítványt tárgyal, az ellenzékieket azonban szinte kivétel nélkül elutasítják.
Vágólapra másolva!

A kormány ellenében fogadott el egy 1 milliárd forintos módosító indítványt a parlament hétfőn, a költségvetési törvény vitájában. A pénzt az M60-as autópálya Pécs és Szentdénes közötti szakaszának előkészítési munkálataira fordítanák, a tervet a gazdasági bizottság indítványozta, a Bajnai-kormány azonban ellenezte.

A parlament 182 igen, 180 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot, a Fidesz, a KDNP és 11 független képviselő mellett 21 szocialista politikus is a kormány ellen szavazott az ügyben. Az autópályára szánt pénzt támogatta többek között Szili Katalin, az Országgyűlés korábbi elnöke, valamint Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök is, akik mindketten pécsi kötődésűek.

Az előterjesztés indoklása szerint az M60-as autópálya 2010 tavaszára elkészül Pécsig, de ezzel nem oldódik meg a tranzitforgalom átvezetése. Az átcsoportosított pénzzel az autópálya további útszakaszának előkészítését folytatnák: a pénzből lehetne 2010-ben befejezni az autópálya nyomvonalán lévő területek megszerzését, hogy az építkezés 2011-ben folytatódhasson. Az erre fordítandó 1 milliárd forint ellen a kormány javaslatára 161 MSZP-s, 18 SZDSZ-es és egy független képviselő szavazott nemmel.

1900 módosító indítvány

A hétfői parlamenti ülésen összesen csaknem 10 milliárd forintnyi forrást csoportosítottak át a jövő évi költségvetési törvény javaslatában. A legnagyobb többlettámogatás az M44-es autópálya Kecskemét és Békéscsaba közötti szakaszának előkészítésére jutott, de komoly összegek mozogtak a felsőoktatás és a sport területén is.

Az egyetemek és főiskolák támogatásának terhére jutott 600 millió forint az "Útravaló" ösztöndíj programra, félmilliárd forint pedig a Teljesítmény-motivációs pályázati alapba. A kiemelt nemzetközi sportesemények támogatására szánt keretből 300 millió forintot tettek át a versenysportok támogatására. Az átcsoportosítások között szerepel a Magyar Televízió Közalapítványtól a Duna Televíziót működtető Hungária Televízió Közalapítványhoz átirányított 2 milliárd 345 millió forint is: ezzel a lépéssel az utolsó céltámogatást is megvonták az MTV-től.

Az Országgyűlés csaknem 1900 - többségében az ellenzéki Fidesz és KDNP által benyújtott - módosító javaslatról szavaz. Hétfőn este azonban a két ellenzéki párt egyetlen módosító javaslata sem kapott többségi támogatást a parlamentben. Az Országgyűlés jövő héten szavaz a 2010-es költségvetésről.