Hetekig lélegeztetőgépen lesz az újinfluenzás kismama

Vágólapra másolva!
Vírusos tüdőgyulladása volt annak a kismamának, aki H1N1-fertőzés miatt került kórházba még november elején, Szegeden. Az őt kezelő klinika professzora szerint már nem az újfajta vírus okoz gondot, hanem az, hogy elpusztult a nő légzőhámjának nagy része. Emiatt még hetekig lélegeztetőgépen lesz.
Vágólapra másolva!

Továbbra is lélegeztetőgépen van az a kismama, akit az újinfluenza és annak szövődményei miatt már hetek óta kezelnek a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályán. A beteg továbbra is súlyos állapotban van, de reményt keltő, hogy nem fordult rosszabbra az állapota - mondta Rudas László, a klinika professzora.

A nőnél rendkívül súlyos vírusos tüdőgyulladás lépett fel, ami miatt elpusztult a légzőhám nagy része. A professzor szerint most már nem az a cél, hogy a vírus eltűnjön a szervezetéből, hanem hogy a légzőfelület regenerálódjon. Ilyenkor a legnagyobb veszély a felülfertőződés, de erről ebben az esetben szerencsére nincs szó.

A gyógyulási folyamat, és ezzel együtt a lélegeztetés várhatóan még hetekig eltart. A magzat állapotáról Rudas László csak annyit mondott, hogy természetesen közvetlen összefüggésben van az édesanya állapotával.

A nőt november eleje óta kezelik az intenzív osztályon. A Tv2 korábban azt közölte, hogy a 40 éves nő öt és fél hónapos terhes.