A Fővárosi Bíróság is bűnösnek találta a 2007 nyarán rendőrökkel dulakodó Lengyel Zoltán képviselőt, akit jogerősen nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítélt. Az Alagút utcai dulakodás után a Fidesz kizárta tagjai közül Lengyelt, aki később az MDF-hez csatlakozott. A jogerős döntés értelmében most megszűnik képviselői mandátuma.

Jogerősen nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte hétfőn a Fővárosi Bíróság Lengyel Zoltán korábban fideszes, majd MDF-es, jelenleg független országgyűlési képviselőt. Lengyelt rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszakban, könnyű testi sértésben és becsületsértésben találták bűnösnek.

Lengyelt 2007 júliusában egy közúti ellenőrzés során a fővárosi Alagút utcában akarták igazoltatni a rendőrök, de nem voltak nála iratok, nem volt együttműködő, ezért a rendőrök elő akarták állítani a kapitányságra. Dulakodás alakult ki, eközben a képviselő és az egyik rendőr is megsérült. Lengyel és a rendőrök is feljelentést tettek, de csak a képviselő ellen emeltek vádat.

Az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság májusban nyolc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki első fokon. Ez ellen az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett, de a Fővárosi Bíróság hétfőn az indítványokat elutasította, és helybenhagyta a kerületi bíróság ítéletét.

A történtek után a Fidesz frakció kizárta Lengyelt, aki később az MDF képviselőcsoportjához csatlakozott, majd mióta az megszűnt, ismét függetlenként dolgozott. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek.

Lengyel Zoltán az utolsó szó jogán azt mondta, a történtek idején beteg és kialvatlan volt. Elismerte, hogy szabálysértést követett el, a bűncselekményt azonban nem. "Rendőrt nem ütöttem meg, és nem is fogok soha" - állította Lengyel. A képviselő idén októberben öngyilkosságot kísérelt meg, mert - mint akkor nyilatkozta - az ellene folyó eljárás miatt besokallt.

A képviselő ügyvédje a másodfokú tárgyaláson az enyhítésre vonatkozó indítvány keretében kérte a Fővárosi Bíróságot, hogy részesítse védencét előzetes mentesítésben, azaz mentesítse a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól, de a Fővárosi Bíróság ezt nem tette, így a képviselő a jogerős ítélet kihirdetésének napjától számított két évig - a szabadságvesztés felfüggesztésének időtartamáig - büntetett előéletűnek minősül.

Lengyelnek illik lemondani a mandátumáról, de ha ezt nem teszi, az Országgyűlés összeférhetetlenségi eljárás keretében kétharmados többséggel dönt a mandátum megszüntetéséről - mondta az MTI-nek Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság szocialista elnöke. Szerinte az utóbbi procedúrát még nem próbálta a parlament, mert a szintén jogerősen elítélt Várhegyi Attila fideszes képviselő lemondott. Lengyel a 2006. évi országgyűlési választásokon Fejér megye 6. választókerületében szerzett egyéni mandátumot a Fidesz jelöltjeként. Megüresedő helyére elvileg időközi választást kellene kiírni, de annak lebonyolítására már nem lesz idő a 2010-es általános választásokig.