Kirúgtak egy MNV-vezetőt a Pest megyei földügylet miatt

Vágólapra másolva!
Menesztették a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyik vezetőjét egy múlt héten leleplezett szabálytalan pályázat miatt. A Nemzeti Földalapért felelős igazgatót azért rúgták ki, mert egy 2500 hektáros földbérlésnél illetéktelen beosztottjai a határidő előtt bontották fel az ajánlatokat. Az ügyben két másik MNV-dolgozó is érintett, akiket áthelyezzéssel és prémiumuk megvonásával büntettek.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli felmondással elbocsátották hétfőn a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Nemzeti Földalapért (NFA) felelős igazgatóját a korábban nyilvánosságra került Pest megyei föld-haszonbérletbotrány miatt - jelentette be hétfőn az MNV. Rajta kívül még két érintett volt az ügyben: a már korábban felmentett Pest megyei megbízott irodavezetőt és a neki segítő munkatársát áthelyezték, és prémiummegvonással büntették.

Az MNV múlt szerdán jelentette be, hogy érvénytelenített egy 2500 hektáros - 25 millió négyzetméteres - Pest megyei terület bérbeadására kiírt pályázatot, mert annak során szabálytalanságok történtek. A döntést azzal indokolták, hogy a pályázatokat illetéktelenek idő előtt felbontották, a felbontás tényét pedig visszamenőleges dátummal próbálták legalizálni (erről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat).

A pályázatban a Kiskunsági Nemzeti Park közvetlen közelében fekvő földeket akarták haszonbérletbe adni 20 évre művelés céljából, de mivel az ajánlatokat idő előtt kinyitották, egyes pályázók jogosulatlan előnyhöz is juthattak. Az ügyben a belső vizsgálat összesen három ember felelősségét állapította meg, noha korábban azt mondták, több munkatárs is tudhatott az esetről.

Az MNV döntése szerint a Nemzeti Földalapért (NFA) felelős igazgató munkaviszonyát hétfőn, rendkívüli felmondással szüntették meg, miután elismerte felelősségét. A Pest Megyei Területi Iroda felmentett megbízott vezetője írásbeli figyelmeztetésben és prémiummegvonásban részesült, és a továbbiakban eddigi munkaköre helyett a szervezeten belül más munkakörben foglalkoztatják. A pályázat felbontásában ugyancsak érintett nyilvántartási menedzser is írásbeli figyelmeztetést és prémiummegvonást kapott.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél a korábban gyanússá vált, 2500 hektáros, Pest megyei terület haszonbérleti pályázatát már érvénytelenítették, sorozatos szabálytalanságok miatt. A múlt héten hétfőn indított belső vizsgálat eredményeiből az derült ki, hogy feltörték az MNV belső iktatási rendszerét, pályázatokat bontottak fel, iratokat dátumoztak vissza. A vagyonkezelő más dolgozói pedig, hogy mindezt hivatalosnak látszóvá tegyék, a felbontásban résztvevőket utólag bevették a bírálóbizottságba: ennek a bizottságnak a tagjai voltak ugyanis jogosultak a pályázatok felbontására. Kiderült, hogy a szabálytalan dokumentumokat Benedek Fülöp, az MNV agrárportfólióért felelős vezérigazgató helyettes távollétében az egyik helyettese írta alá.

A vagyonkezelő összesen 35 ezer hektárnyi állami tulajdonú föld haszonbérletét hirdette meg, de Budai Gyula, az ügyet kirobbantó Magosz szövetségi igazgatója szerint trükköztek bizonyos pályázatok elbírálásánál. Az ügy azért volt fontos, mert Budai szerint az MNV-n keresztül jóval olcsóbban lehet földhöz jutni, mint ha valaki magánbefektetőtől bérel földet.