Kevésbé büntetne a BKV az otthon hagyott bérletért

Vágólapra másolva!
Csökkenhet a BKV-s bérletbemutatás díja, ha a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén megszavazza az erről szóló előterjesztést. A csökkentésre a javaslat szerint azért van szükség, mert túl sokan panaszkodtak a két év alatt négyszeresére emelt büntetésre. Jelenleg 3000 forintba kerül a bérletbemutatás, emiatt az idén 45 panaszt nyújtottak be a BKV-hoz.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő, a BKV 2010-es jegyáremeléséről szóló javaslat csökkentené a bérletbemutatásért fizetendő büntetést. A bérletbemutatási díj - vagyis az otthon felejtett bérlet utólagos bemutatásának ára - jelenleg 3000 forint, az összeg két év alatt emelkedett 750 forintról a négyszeresére.

A két főpolgármester-helyettes - Horváth Csaba és Ikvai-Szabó Imre - által jegyzett javaslat szerint "a nem fizető utasok pótdíja jelenleg megfelelő mértékű, azonban a sorozatos panaszok miatt a bérletbemutatás díját 2000 forintra, az éves, negyedéves és szemeszterre szóló bérleteknél 1000 forintra javasoljuk csökkenteni". Korábban Szabó Máté ombudsman is bírálta a túl magas bérletbemutatási díjat, ami igazságtalanul büntetés jelleget öltött szerinte.

A BKV megkeresésünkre azt közölte, az idén 45 olyan panasz érkezett hozzájuk, amely a túl magas bérletbemutatási díjról szól. "Fontosnak tartjuk azonban megjegyezni, hogy a bérletbemutatási díj - a 12 000 Ft-os alap-pótdíjhoz képest - kedvezményt jelent azon utasok részére, akik rendelkeznek bérlettel, csak azt az ellenőrzéskor bemutatni nem tudják" - tette hozzá a BKV.

A fővárosi önkormányzat honlapján olvasható javaslat szerint a BKV 2010-ben mintegy egymilliárd forint bevételre számíthat a pótdíjakból. Jövőre a bírságok összege nem emelkedik: a bliccelőknek a helyszínen 6000, utólag pedig 12 000 forintot kell fizetniük. Ha harminc napig nem jelentkeznek az Akácfa utcai pótdíjirodában, további 12 000 forinttal nő a büntetésük. A javaslat szerint a buszjegyek ára jövőre 300-ról 320 forintra nőne, a harmincnapos bérleté pedig 9400-ról 9800-ra.