Vágólapra másolva!
Ugyanannyi pénzért adja az egészségügyi minisztérium háttérintézménye, az EKI a H1N1 elleni vakcinát az új oltóközpontoknak, mint amennyiért a patikákban vehetik meg azt a vásárlók - olvasható a szerdai Magyar Nemzetben. Az EKI így több mint 700 forintot keres minden egyes vakcinán, 70 százalékos árréssel adja azt.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium háttérintézménye, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) annyiért adja a H1N1 elleni vakcinát az oltóközpontokhoz, mintha a kiskereskedelmi és nagykereskedelmi árrést is érvényesítené - írja a szerdai Magyar Nemzet.

Az [origo] az előző héten tekintette meg azokat a korábban titkosított szerződéset, amelyet a vakcinát gyártó céggel, az Omninvest Kft-vel kötött a kormány. (Erről korábbi cikkünkben, itt olvashat.)A szerződésből kiderült, hogy az EKI 1090 forintért kapja a vakcinát a gyártótól, és azt 1595 forintos nettó áron adja tovább a patikáknak, az árrése tehát ampullánként 505 forint.

A Magyar Nemzet szerint az oltóközpontoktól viszont már 1838 forint plusz áfát, azaz bruttó 1930 forintot kér ampullánként az EKI, ugyanannyit, amennyiért a gyógyszertárak adják a vakcinát a vásárlóknak. A napilap szerint azonban az EKI-vel szemben a patikáknak meg kell dolgozniuk a 243 forintos kiskereskedelmi árrésért: a patikusnak el kell mennie az ÁNTSZ-be a vakcinákért, a húszas kiszerelésben kapott vakcinákat egyenként be kell dobozolnia, és mindegyikhez betegtájékoztatót is fénymásol.

Az Egészségügyi Minisztérium a napilapnak megerősítette, hogy az EKI valóban bruttó 1930 forintot kér az oltópontoktól. A gyártó ebben az összegben határozta meg a készítmény maximált árát - válaszolták arra a kérdésre, miért ez az extrahaszon.