70 százalékos árréssel adják a vakcinát az oltópontoknak

2009.11.25. 7:18

Ugyanannyi pénzért adja az egészségügyi minisztérium háttérintézménye, az EKI a H1N1 elleni vakcinát az új oltóközpontoknak, mint amennyiért a patikákban vehetik meg azt a vásárlók - olvasható a szerdai Magyar Nemzetben. Az EKI így több mint 700 forintot keres minden egyes vakcinán, 70 százalékos árréssel adja azt.

Az Egészségügyi Minisztérium háttérintézménye, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) annyiért adja a H1N1 elleni vakcinát az oltóközpontokhoz, mintha a kiskereskedelmi és nagykereskedelmi árrést is érvényesítené - írja a szerdai Magyar Nemzet.

Az [origo] az előző héten tekintette meg azokat a korábban titkosított szerződéset, amelyet a vakcinát gyártó céggel, az Omninvest Kft-vel kötött a kormány. (Erről korábbi cikkünkben, itt olvashat.)A szerződésből kiderült, hogy az EKI 1090 forintért kapja a vakcinát a gyártótól, és azt 1595 forintos nettó áron adja tovább a patikáknak, az árrése tehát ampullánként 505 forint.

A Magyar Nemzet szerint az oltóközpontoktól viszont már 1838 forint plusz áfát, azaz bruttó 1930 forintot kér ampullánként az EKI, ugyanannyit, amennyiért a gyógyszertárak adják a vakcinát a vásárlóknak. A napilap szerint azonban az EKI-vel szemben a patikáknak meg kell dolgozniuk a 243 forintos kiskereskedelmi árrésért: a patikusnak el kell mennie az ÁNTSZ-be a vakcinákért, a húszas kiszerelésben kapott vakcinákat egyenként be kell dobozolnia, és mindegyikhez betegtájékoztatót is fénymásol.

Az Egészségügyi Minisztérium a napilapnak megerősítette, hogy az EKI valóban bruttó 1930 forintot kér az oltópontoktól. A gyártó ebben az összegben határozta meg a készítmény maximált árát - válaszolták arra a kérdésre, miért ez az extrahaszon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK