Beismerték a hamisítást az SZDSZ-es álszavazók

Vágólapra másolva!
Az aláírásokat hamisító vádlottak elismerték tettüket, a feltételezett felbújtók viszont tagadták bűnösségüket az SZDSZ-es álszavazók perének első tárgyalásán. A párt 2007-es elnökválasztásán többen is hiányzó küldöttek helyett szavaztak, ezért végül meg kellettt ismételni a tisztújítást.
Vágólapra másolva!

"Bevett gyakorlat", illetve "nyílt titok" volt az álszavazás az SZDSZ küldöttgyűlésén - vallotta a több vádlott a párt 2007 márciusi tisztújító küldöttgyűlésén történtek miatt indult büntetőper első tárgyalásán szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

Az ügyészség szerint egyes vádlottak maguk írták alá távollévők helyett a jelenléti ívet és a szavazólapot a két és félévvel ezelőtti pártrendezvényen, mások - köztük az elsőrendű vádlott T. Asztalos Ildikó, korábbi Borsod megyei elnök - pedig felbujtóként rábírták erre a tetteseket. Az ügyészség összesen nyolc személyt vádol okirat-hamisítással. Akik aláírást hamisítottak, a szerdai tárgyaláson jobbára beismerték bűnösségüket, de akik nem írtak alá mások helyett, azok tagadnak. A vádlottak szembesítése eredménytelen maradt.

A harmadrendű vádlott arról beszélt, hogy "nyílt titok" volt az álszavazás, és az elsőrendű vádlott jelölte ki, hogy kinek kire kell leadnia a voksát. A hatodrendű vádlott és két társa ugyanakkor T. Asztalos Ildikótól függetlenül adott le hamis szavazatokat. A hatodrendű vádlott - aki maga is küldött volt - elmondta, hogy 1989 óta SZDSZ-tag, és azt tapasztalta, hogy a távollévők helyetti szavazás "bevett gyakorlat" volt a párt küldöttgyűlésein, amelyek "teljesen szervezetlenül" zajlottak.

Miért nem kérdezik meg Kóka Jánost, Fodor Gábort és a többi korábbi elnököt? - kérdezte a hatodrendű vádlott, akinek két ismerőse - az élettársa és az ő barátnője - nemhogy küldött, de még párttag sem volt, úgy szavazott az SZDSZ 2007. márciusi tisztújító küldöttgyűlésén. Egy tanú elmondta, hogy ezek a rendezvények "bizalmi elv" alapján, regisztráció és személyi azonosság ellenőrzése nélkül zajlottak, a résztvevők látásból ismerték egymást, ez a rendezetlenség pedig magában hordta a tévedés és a visszaélés lehetőségét egyaránt.

A 2007 márciusi tisztújító küldöttgyűlésén először Kóka János és Fodor Gábor is 377-377 voksot kapott. A megismételt választásból Kóka került ki győztesen: 380 szavazatot kapott, míg Fodor Gábor 367-et. Tavaly februárban azonban kiderült, egyes hiányzó küldöttek helyett mások szavaztak. A csalás miatt júniusban megismételték az elnökválasztást, és két szavazattal Fodor győzött.