Piszkálták a pécsi ámokfutót diáktársai szerint

Vágólapra másolva!
Nem nagyon voltak barátai az egyetemen, évfolyamtársai többsége csak látásból ismerte azt a 23 éves fiút, aki csütörtökön lövöldözni kezdett és egy embert megölt, hármat pedig megsebesített a pécsi egyetemen. Évfolyamtársai szerint az utóbbi időben zavartan viselkedett, amiért néha cukkolták társai, és előfordult, hogy agresszívan reagált.
Vágólapra másolva!

"A tanítás szünetel" - hirdeti három nyelven egy nyomtatott papírlap a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetének ajtaján, ahol csütörtök délelőtt egy hallgató pisztollyal lőtt le négy embert. Az épületnél, amelyben a 23 éves ámokfutó egy embert megölt és hármat súlyosan megsebesített, csütörtök este több száz hallgató és oktató gyűlt össze, hogy a délelőtti tragédiára emlékezzenek (a lövöldözésről itt olvashat részleteket).

"Átlőtte a pénztárcámat!" - magyarázta barátainak egy emlékező diáklány, aki a tanteremben volt a lövöldözéskor. A lány az [origo]-nak azt mondta, nem akarja még egyszer felidézni a történteket, így is nagyon sokszor el kellett már mondania mindent a rendőrségi kihallgatáson. Még arra is a barátait kérte meg, hogy pénteken elmenjenek a tanteremben maradt könyveiért és füzeteiért.

A megemlékezők este 8 után gyertyákat és mécseseket gyújtottak az egyetem kampuszán; beszédet senki sem mondott, a tömeg csendben állt a tragédia helyszínén. Néhányan suttogtak, néhány lány összeölelkezve sírt, és többen sérelmezték a fokozott sajtóérdeklődést. "Mért nem tisztelik a gyászt?" - kérdezte az operatőrök és fotósok felé mutatva egy fiú.

Piszkálták

"Ez a gyerek pszichiátriai kezelés alatt állt"- mondta az [origo]-nak az agyonlőtt áldozat egyik barátja. A hallgató a lelőtt fiú csoporttársaitól úgy tudja, hogy a gyilkos egy ideje zavartan viselkedett, magának való ember volt, akit emiatt az utóbbi időben piszkáltak is a társai. A fiú erre agresszíven reagált - emlékezett a hallgató - nemrégiben például a fellökött egy lányt, akinek a fejét bele is verte a falba.

Az ámokfutó egyik csoporttársának anyja csütörtök este szintén arról beszélt az MTI-nek, hogy a fiú többször fenyegette társait az egyetemen, és több, vele gyakorlatra járó csoporttársának kilátásba helyezte, hogy "agyonüti, vagy megfojtja" őket. Az asszony szerint a gyilkos korábban az ő lányát is szidalmazta, szerdán egy ajtót csukott a lábára: ez a lány volt az, akinek a pénztárcája fogta meg a rá kilőtt golyót.

Az [origo]-nak korábban egy pécsi kollégiumi vezető azt mondta, hogy a diákok közötti pletykák szeirnt "valami lánydolog" lehetett a gyilkosság mögött. Az MTI-nek egy másik hallgató is azt mondta, hogy a gyilkos zárkózott, visszahúzódó személyiség, akinek voltak "zűrös ügyei", és alkoholproblémái.

Nem voltak barátai

Az elkövetőt az [origo] által megkérdezett hallgatók közül senki nem ismerte személyesen, csak látásból tudták, hogy kiről van szó. Ezt részben visszahúzódó viselkedésével magyarázták: a megkérdezett hallgatók szerint a gyilkosnak az egyetemen nem voltak barátai. Egy szintén elsőéves gyógyszerész hallgató azt mondta, hogy 220-an vannak az évfolyamon, és ez is közrejátszott abban, hogy csupán futólag ismerték a fiút, aki idén jött át a természettudományi karról gyógyszerésznek.

Korontos Zoltán, Pécs rendőrkapitánya este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szintén arról beszélt, hogy korábbi beilleszkedési zavar állhat a lövöldözés hátterében. A rendőri tanúkihallgatások során kiderült: a gyilkos a lövöldözés előtt is zörgéssel, kopogással zavarta az órát, ami miatt kiküldték a teremből. A fiú szó nélkül távozott, majd pisztolyával tért vissza, és lövöldözni kezdett.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

A fiatalember az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagja volt - erősítette meg az [origo] értesülését Gadó György, a lőegylet vezetője: emiatt engedéllyel tarthatta magánál 9 milliméteres maroklőfegyverét. Gadó szerint a fiú körülbelül másfél éve járt edzeni, "teljesen normálisan viselkedett", és semmilyen előjele nem volt annak, ami az egyetemen történt.

Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora a csütörtök esti megemlékezés helyszínén az [origo]-nak azt mondta, hogy a lövöldöző rendőrségi őrizetben van, és amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, az egyetemen sem folytathatja a tanulmányait. A rektor arról is beszélt, hogy az egyik sérülttel, a meglőtt takarítónővel tudott beszélni: őt már a tanteremből távozóban lőtte meg a hallgató, de az asszony a körülményekhez képest jól van.

A pécsi egyetemre sok külföldi hallgató is jár, akiket szintén megrázott a tragédia. Két svéd diáklány az [origo]-nak azt mondta, sokkoló, ami történt, korábban elképzelni sem tudták, hogy ilyen megtörténhet. Német orvostanhallgatók pedig arról beszéltek, hogy a lövöldözés óta folyamatosan csörög a telefonjuk, az otthoniak a híreket hallva tudni akarják, hogy nem esett-e bántódásuk. A pécsi lövöldözésről a nagy nemzetközi médiumok, köztük a BBC is beszámolt.