A testüreg-átvizsgálást is engedné a fogdákban egy új törvény

Vágólapra másolva!
Egy készülő törvény szerint újra lehetne testüreg-átvizsgálást végezni  azokon, akiket rendőrségi fogdába visznek. Korábban egy belügyminiszteri rendelet adott lehetőséget erre, de azt a rendelkezést az Alkotmánybíróság alkotmányellenessége miatt megsemmisítette.
Vágólapra másolva!

Engedélyezné a testüreg-átvizsgálást a rendőrségi fogdákban az igazságügyi tárcánál készülő új törvény, amely módosítana egyes korábbi jogszabályokat, köztük a rendőrségi törvényt. "A rendőrségi fogdába történő befogadáskor az élet vagy a testi épség védelme, valamint bűncselekmény megelőzése érdekében a fogvatartott teste - a testüregekre is kiterjedően - átvizsgálható" - áll a tervezetben.

A törvény kikötné, hogy az átvizsgálás nem lehetne szeméremsértő, és csak orvos végezheti. A vizsgálat alatt jelen lehetne egy közreműködő egészségügyi dolgozó, valamint egy rendőr is, mindkettőjüknek a vizsgált emberrel azonos neműnek kellene lennie. Más fogvatartott, illetve semmilyen ellentétes nemű ember nem lehetne ott a vizsgálatkor.

A rendőrségi törvény szerint fogvatartottnak számít, akit elfogtak, előállítottak, elővezettek, őrizetbe vettek vagy aki előzetes letartóztatásban van. A fogdák rendjét egy 1995-ös belügyminiszteri rendelet szabályozza, e szerint jelenleg nincs lehetőség a fogdákban testüregvizsgálatra.

A rendeletből az Alkotmánybíróság 2008 novemberi döntése nyomán kellett kiszedni a testüregvizsgálatra vonatkozó rendelkezést, azt ugyanis a testület alkotmányellenesnek találta. A régi szabály nem határozta meg egészen pontosan, mikor is végezhető testüregvizsgálat, úgy fogalmazott, hogy "szükség esetén" lehet megmotozni a fogvatartottat, és a motozás "indokolt esetben" terjedhet ki a testüregekre is.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a testüregek átvizsgálása az ember személyi, testi integritásához való jogának, érinthetetlenségének és sérthetetlenségének korlátozása. Tehát alapjog-korlátozásról van szó, ilyen szabályt pedig rendelet nem, csak törvény állapíthat meg - írta indoklásában az Alkotmánybíróság. A tavaly novemberi döntéskor az Alkotmánybíróság elég időt akart adni a törvényhozónak arra, hogy törvénnyel rendezze a testüreg-átvizsgálás szabályát, ezért csak idén június 30-i hatállyal semmisítette meg a rendelkezést.

Még hatályban volt a testüreg-átvizsgálásra lehetőséget adó rendelkezés, de helytelenül alkalmazták azt a Független Rendészeti Panasztestület állásfoglalása szerint annak a két fiatalembernek az ügyében, akiket március 15-én, a Kossuth téri állami ünnepségről állítottak elő. A két férfit azért vitték be a Gyorskocsi utcai fogdába, mert skandálva követelték Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök távozását. Azt állították: a fogdában meztelenre vetkőztették őket, terpeszállásban a fal felé kellett fordulniuk, és guggolniuk kellett, hogy ilyen testhelyzetben megvizsgálják a végbélnyílásukat. A panasztestület megállapította, hogy súlyos jogsértést követett el a rendőrség velük szemben.

Az új törvény csak most készül, az előterjesztést a kormány még nem tárgyalta meg. Az igazságügyi minisztérium honlapján olvasható törvénytervezetet november 12-ig lehetett véleményezni.