Csak a durva mutánsok tehetik fenyegetőbbé a H1N1-et

Vágólapra másolva!
Novemberben több országban is megjelent a H1N1-vírus mutáns változata, de az [origo]-nak nyilatkozó virológus szerint ez nem jelent közvetlen veszélyt, a vírus ellen használt oltóanyag hatékony a mutánsok ellen is. Rendkívüli esetben változhatna annyit a vírus, hogy az oltóanyag ne nyújtson védelmet ellene, de az ilyen esetek nagyon ritkák, általában hosszú idő alatt mennek végbe.
Vágólapra másolva!

November végén bukkantak fel az újinfluenza vírusának első mutációi Norvégiában, majd nem sokkal később Hongkongban. Hongkongban egy egyéves kisfiú betegedett meg, de pár napon belül felépült a fertőzésből. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) később közölte: a mutáns vírust megtalálták már Kínában, Brazíliában, Japánban, Mexikóban, Ukrajnában, az Egyesült Államokban és Olaszországban is.

A vírus új variánsa ugyanakkor több korábban kifejlesztett oltóanyagra is érzékeny volt. Takács Mária, az Országos Epidemiológiai Központ virológiai főosztályának vezetője szerint a magyar H1N1 elleni vakcina is hatásos a vírus újonnan felbukkant mutációival szemben is. "Az oltóanyag reagál a vírusra" - mondta Gelencsér Kornélia, az ÁNTSZ szóvivője, aki szerint eddig nem mutálódott nagymértékben a vírus, ezért hatékonyak vele szemben a most használt oltóanyagok.

Egyelőre nincs bizonyíték arra sem, hogy a mutációk miatt megnőne a fertőzések száma. Takács az [origo]-nak azt mondta, a megjelent vírusok túlélőképessége fokozódott, de ez nem jelenti azt, hogy ellenállóvá váltak volna a vakcinára. Az influenzavírus örökítőanyagának ún. nukleotid-sorrendje folyamatosan változik, ezért is kell évente új influenza elleni oltást kifejleszteni. A sok mutáció között azonban van olyan, amely "nem szaporodóképes vírust eredményez, illetve van olyan, ami enyhe, de olyan is, ami nagyobb változást idéz elő" - mondta Takács. Nem mindegy, hogy hol és milyen mértékben változik meg a vírus összetétele: ha a vírus felszíni fehérjeszerkezete változik meg, akkor az immunrendszer már nem biztos, hogy fel fogja ismerni.

"Egy év alatt valószínűleg nem fog annyira gyorsan mutálódni a vírus, hogy a jelenlegi védőoltás hatástalanná válna" - mondta Takács, hozzátéve, hogy a vírusok mutálódása lassú folyamat. Komolyabb mutáció esetén is viszonylag védett maradhat a szervezet, ha előtte az ember már átesett az influenzafertőzésen vagy megkapta a védőoltást.

Takács szerint ritkán fordul elő, hogy a vírus hirtelen sokat változik. Ilyenkor a vírus nyolc részből álló örökítőanyagából legalább egy változik meg teljesen. Ez akkor fordulhat elő, ha két különböző influenzavírus is megfertőzi ugyanazt a sejtet. Ez azonban meglehetősen ritka, legutóbb maga az - eleinte sertésinfluenzának nevezett - új vírus jött létre így, így a virológus szerint valószínűleg jövőre is hatásos lesz a most kifejlesztett H1N1 elleni oltóanyag.

Az újinfluenza elleni oltási kampány október eleje óta zajlik. Háziorvosoknál és országosan 204 oltóponton lehet beadatni a védőoltást (az oltópontok listáját itt találja). November 27-éig az Egészségügyi Minisztérium becslése szerint 1,5 millió ember adatta be az oltást magának.

November 16-22. között 34 100 ember betegedett meg a szezonális influenzajárványban az ÁNTSZ legfrissebb adatai szerint. Ugyanebben az időszakban 225 embernél igazolták a vizsgálatok, hogy a H1N1 fertőzte meg őket. Országszerte már több iskolát zártak be, és több kórházban rendeltek el látogatási tilalmat a hatóságok. Eddig tizenkettő, valamilyen egyéb betegségben elhunyt ember szervezetében találták meg H1N1-vírust.

A H1N1-járványról itt olvashat bővebben.