Skizofrén lehetett a pécsi ámokfutó

Vágólapra másolva!
Valószínűleg skizofrén volt a pécsi egyetemi ámokfutó, ezért elképzelhető, hogy nem is lehet felelősségre vonni tettéért - mondta a Pécsi Tudományegyetem rektora péntek este. A lövöldöző hallgató a vizsgálatok szerint antidepresszánsokat szedett, és látens skizofréniája a gyilkosság előtt aktiválódhatott.
Vágólapra másolva!

Az első vizsgálatok szerint látens skizofrén lehetett az a 23 éves hallgató, aki csütörtökön délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, három másik embert pedig megsebesített a Pécsi Tudományegyetemen - közölte az egyetem rektora a TV2 Tények című műsorában pénteken. Gábriel Róbert rektor azt mondta, hogy az elsődleges vélemények szerint egy látens skizofréniában szenvedő embernél aktiválódott a betegség; "ez aktív státuszba került, és ez okozta ezt a tragédiát".

A műsorban közölték: ha ez így van, elképzelhető, hogy a tettest nem is lehet felelősségre vonni. Mint elhangzott, a hallgató már azelőtt is járt pszichiáterhez, hogy megkapta a fegyverviselési engedélyt. A rendőrség szerint a pszichiáter nem tudhatott arról, hogy a fiatalember ilyen engedélyt kapott, ha erről tudott volna, szólnia kellett volna.

Gábriel Róbert az eset körülményeiről elmondta: a hallgató elkésett az óráról, ezért úgy érezte, hogy a társai rossz szemmel néznek rá. Ekkor még nem volt megtöltve a nála lévő fegyver, "az incidens" után határozta el, hogy megtölti azt. Kiment a mellékhelyiségbe, megtöltötte a fegyvert, majd visszatért a terembe és lövéseket adott le.

A Tények szerint a vérvétel kimutatta, hogy az elkövető a lövöldözés napján nyugtatót, előző nap pedig antidepresszánsokat vett be. (A lövöldözésről szóló minden cikkünket megtalálja az [origo] címkeoldalán.)

Gyertyagyújtással emlékeznek

A magyar felsőoktatási intézményekben pénteken is folytatódtak a megemlékezések a pécsi egyetemi lövöldözés miatt. Péntek este a Szegedi Tudományegyetem egyik épületénél csaknem ötven diák gyújtott mécseseket és gyertyákat, majd egyperces néma főhajtással emlékeztek a lövöldözés halálos áldozatára és fejezték ki a sérültek iránti együttérzésüket.

A Dunaújvárosi Főiskola hallgatói hétfőn fél tizenkettőkor, a Pécsi Tudományegyetemen történt tragédia időpontjában fognak gyertyát gyújtani elhunyt diáktársuk emlékére és a sérültek gyógyulásáért - közölte az intézmény kommunikációs igazgatója pénteken.