A japánok is magyar kontóra szennyezik a légkört

Vágólapra másolva!
Japánnak is értékesített szén-dioxid kvótát a nyáron Magyarország - közölte csütörtökön a környezetvédelmi minisztérium. A japánok összesen 8 milliárd forintot fizettek a magyar államnak, hogy Magyarország kontójára szennyezhessék a légkört; a pénzből a minisztérium klímavédelmi beruházásokat akar támogatni.
Vágólapra másolva!

3 millió tonna körüli szén-dioxid kvótát értékesített Magyarország egy japán cégnek a nyáron 8 milliárd forint értékben - mondta Olt Boglárka, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) sajtófőnöke csütörtökön. A korábbi kvóta-értékesítési szerződésekhez hasonlóan ezt az összeget is klímavédelmi beruházásokra fogja fordítani Magyarország - tette hozzá.

A minisztérium az üzletet azt követően hozta nyilvánosságra, hogy Fülöp Sándor országgyűlési biztos kritizálta a kvótaértékesítésből származó bevételek elköltését. Fülöp az Energia Klub környezetvédelmi szervezet beadványára indított vizsgálatot, amelynek eredményét kedden publikálta: ebben a kvótapénzek mellett a Zöld Beruházási Rendszer felállításával kapcsolatban is több hibára és jogsértésre hívta fel a figyelmet.

Magyarország korábban Belgiumnak és Spanyolországnak adott el 2 millió és 6,6 millió tonna szén-dioxid kibocsátását lehetővé tevő kvótát, amelyekből 28 milliárd forint bevételhez jutott. Az összeget a minisztérium szerint maradéktalanul klímavédelmi célokra fordítják.

Magyarország azért tud kvótát értékesíteni, mert a szén-dioxid kibocsátását korlátozó kiotói egyezményben azt vállalata, hogy az 1985-87-es szinthez képest 6 százalékkal csökkenti a kibocsátást 2012-ig. Mivel azonban 1990-re teljesen leépült Magyarországon a szocialista nehézipar, már most túlteljesítettük a vállalást, és 26 százalékos csökkentésnél járunk. A "felesleget" az állam jó pénzért el tudja adni olyan országoknak, akiknek viszont gondot okoz a légkör szennyezésének visszafogása, és ezért szívesen elhasználnák Magyarország fennmaradó szennyezési kapacitását.

A szén-dioxid kibocsátását azért kellene visszafogni, mert többek között ez a gáz felel az üvegházhatásért és a klímaváltozásért, amit a világ politikusai a Föld legfenyegetőbb problémái között tartanak számon. Épp december elején tartanak világszintű egyeztetéseket Koppenhágában, hogy új alapokra helyezzék a klímaváltozás elleni harcot, és új eredményeket érjenek el a kibocsátás visszaszorításában, amelyet Magyarország eddig ügyesen kikerült, és pénzzé tett. A klímacsúcsról szóló cikkeinket itt találja.