Megépülhet a tubesi radar a Fővárosi Bíróság szerint

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság pénteki ítélete szerint megépülhet a tubesi NATO-radar. A bíróság szerint a radar se a környéken lakók egészségét, se környezetének természeti értékeit nem veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

Jogerősen elutasította pénteken a Fővárosi Bíróság felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot.

A per előzménye, hogy a közigazgatási eljárásban az első fokon eljáró katonai építésügyi hatóság, majd másodfokon 2007. június 20-án a honvédelmi miniszter is engedélyezte a tubesi radar építését. A közigazgatási eljárásban korábban született másodfokú miniszteri határozatot a perből később kizárt magánszemélyek, valamint jogi személyek - köztük Pécs városa - megtámadták a Fővárosi Bíróságon.

A bíróság indokolásában kijelentette: az Alkotmánybíróság által levezetett szükségesség-arányosság elvét vizsgálta döntése meghozatalakor, vagyis azt, hogy a katonai, légvédelmi előnyök arányban állnak-e a természetvédelmi hátrányokkal, és ezt megfelelőnek találta. A bíró kitért arra is, hogy a beruházás helyszíne nem tartozik a kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területek jegyzékébe, csak azokkal határos, továbbá az ingatlan eddig is honvédelmi terület volt, így más építési szabályok vonatkoznak rá, mint általában az építési területekre.

A felperesek által fő érvként felhozott, az egészséges élethez való - alkotmányban is rögzített - jogról a bíró azt mondta: a radar kritikus infrastruktúrának minősül, ezért használatba vétele után folyamatos ellenőrzésre és a lakosság tájékoztatására van szükség. A bíróság korábbi részítéletében megállapította, hogy az elektromágneses sugárzás nem haladja meg az egészségügyi határértéket.

A Fővárosi Bíróság határozata jogerős, de ellene az írásba foglalást követő hatvan napon belül felülvizsgálatot lehet kérni a Legfelsőbb Bíróságon.