Előzetesbe helyezték a pécsi ámokfutót

Vágólapra másolva!
A Pécsi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a 23 éves egyetemistát, aki csütörtökön lövöldözni kezdett a Pécsi Egyetemen. Megölt egy embert, hármat pedig megsebesített. A Népszabadságnak a fiút megvizsgáló orvos azt mondta, a lövöldözés előtt hangokat hallott.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság azt a 23 éves pécsi egyetemistát, aki csütörtökön lövöldözni kezdett a Pécsi Tudományegyetemen. Az ámokfutó egy csoporttársát megölte, egy másikat - egy 19 éves hallgatót - életveszélyesen, két egyetemi dolgozót - egy 36 éves tanárt és egy 54 éves takarítónőt - pedig súlyosan megsebesített.

A bíróság a szökés és a tanúk befolyásolásának veszélye miatt rendelte el a gyanúsított 30 napos előzetes letartóztatását. Az ámokfutó a bíróságon sem tett vallomást, korábban a rendőrség is hiába próbálta kihallgatni, a feltett kérdésekre nem válaszolt.

Hangokat hallott

A Népszabadságnak Huszár András, a lövöldöző fiún sürgősségi elmeszakértői vizsgálatot végző egyik pszichiáter azt mondta, G. Ákos évek óta depresszióban szenved, időről időre hangokat hall, melyek valódiságát ő maga is kétségbe vonja.

A vizsgálat eredménye szerint az ámokfutót kínozta az is, hogy tizenéves kora óta nem volt barátja, úgy érezte ismerősei csúfolják, összesúgnak mögötte. Több pszichiáternél is járt, de az orvosok mindig beérték azzal, hogy antidepresszánsokat írtak fel neki, ezzel akár súlyosbítva is az állapotát, ahelyett, hogy komplex kezelést dolgoztak volna ki a skizoid jellegű panaszokra - írja a Népszabadság.

A lövöldözés napján G. Ákos ismét hangokat hallott, úgy érezte, a csoporttársai megjegyzéseket tesznek rá. Háromszor ment ki az óráról, harmadjára már a pisztolyával tért vissza, és egyből lelőtte azt a csoporttársát, aki szerinte a leginkább gúnyolta őt. A lövöldözés után átment az orvosi kar klinikai épületébe, felment a tetőre és hívta a rendőröket. Bár Huszár szerint elgondolkodott azon, hogy leugrik, de mégsem tette, mert szeretett volna még találkozni a szüleivel.

Az elmeszakértői meghallgatás végén G. Ákos már nem akarta elhinni, hogy valóban ő lőtte le társait. Utólag nem tudta azt sem, hogy valóban kigúnyolták-e őt, vagy ezúttal is csak nem létező hangokat hallott. Csak a szakértői megfigyelés végén döntenek arról, hogy G. Ákos beszámítható-e - írja a Népszabadság.