Bajnai szerint éllovasok lettünk

Vágólapra másolva!
"Éllovasok lettünk" címmel közölt interjút Bajnai Gordon miniszterelnökkel az egyik legfontosabb amerikai hetilap, a Newsweek. A kormányfő szerint Magyarország a gyors reformlépéseknek köszönhetően a legstabilabb pénzügyi helyzetű országok között fog kilábalni a válságból.
Vágólapra másolva!

Interjút készített Bajnai gordon kormányfővel a Newsweek amerikai hetilap, a szöveg kivonatolt változata a honlapjukon olvasható. A lap azt írja Bajnairól, hogy azután lett miniszterelnök, hogy elődje - aki a választások megnyerése érdekében hazudott a magyar gazdaság borzalmas állapotáról - kiszorult a hatalomból. Miután figyelmeztette honfitársait, hogy "ez fájni fog", a 41 éves, egykori befektetési bankár Bajnai nekilátott egy sor merész reform keresztülviteléhez - írta a magazin.

"A magyarok megszokták a válságot, és eddig sikerült elkerülnünk az államcsődöt" - mondta a lapnak Bajnai. Szerinte Magyarország tavaly októberben, a válság kitörésekor még kockázatos ország volt a reformokelmaradása miatt lelassult gazdasági növekedésnek, és a lakosság nagyfokú eladósodásának köszönhetően.

A kormányfő a Newsweeknek a stabilizációról is beszélt, azt mondta, a szociális juttatások, az adórendszer és a nyugdíjrendszer gyors reformja segítette ehhez az országot. "Jövőre 3,8 százalékos államháztartási hiányt várunk, ez egyike lesz a legalacsonyabb hiányoknak Európában" - mondta, hozzátéve, a JP Morgan szerint a lengyelek, a magyarok és a csehek közül Magyarország lehet az első, amely bevezetheti az eurót, a Bank of America kezében lévő Merrill Lynch elemzői szerint pedig az OECD-tagországok közül a legerősebb pénzügyi pozícióban lábalhat ki a válságból. "A pénzügyi stabilitás terén éllovasok lettünk" - fogalmazott.

A hetilap a lisszaboni szerződésről is kérdezte Bajnait, aki szerint az unió új alaptörvénye hozzásegíti Európát geopolitikai helyzetének megerősítéséhez. Szóba került az EU-bővítés és Törökország csatlakozásának ügye is. Bajnai szerint közelebb kell hozni az EU-hoz Törökországot. A közvélemény-kutatások szerint az unión belül a magyarok viszonyulnak a leginkább nyitottan a törökökhöz. A kormányfő az interjúban a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról is beszélt.