Narkógettó alakult ki a Józsefvárosban

Vágólapra másolva!
Narkógettó alakult ki a Józsefvárosban a kerületi tűcsereprogramot működtető Kék Pont Alapítvány munkatársai szerint. Az alapítvány kerületi központjához 1600 intravénás droghasználó jár steril tűért. A hepatitisz C fertőzöttek aránya az alapítvány által megvizsgált kábítószer használók körében háromszor akkora, mint az országos átlag. A kerület új polgármestere kampányprogramjában csak annyit ígért: szigorúan büntetik majd a közterületi drogfogyasztást.
Vágólapra másolva!

Veszélyesen elterjedt a hepatitisz C fertőzés a józsefvárosi intravénás droghasználók körében - a Kék Pont Alapítvány tűcsereprogramjában tavaly megszűrt emberek 70 százalékánál kimutatták a fertőzést. Az alapítvány több mint három éve működő Kálvária téri központja jelenleg körülbelül 1600 intravénás droghasználóval áll kapcsolatban, nagyjából 60 százalékuk józsefvárosi lakos, de jönnek a szomszédos hetedik és kilencedik kerületből is.

Naponta több mint 50 ember jelenik meg a központnál, hetente tíz új droghasználó bukkan fel. A többségük - 70 százalékuk - amfetamint használ, a többiek heroint. A Kálvária téri tűcsereközpont tipikus látogatója az alapítvány statisztikái szerint férfi, húszas évei végén jár és roma.

Tavaly a tűcsereprogramban az alapítvány 104 ezer darab steril fecskendőt - vagyis átlagosan naponta 285-öt - adott ki, és 48 ezer használt fecskendőt cserélt be. Idén csak októberig több mint 120 ezer fecskendő fogyott. Az alapítvány becslései szerint a Kálvária tér környékén évente nagyjából egymillió szúrás történik, ezeknek csupán 10 százalékát tudják lefedni steril tűkkel - mondta Rácz József, a Kék Pont igazgatója a Narkógettó munkacímen meghirdetett keddi konferencián.

A narkógettó szót azért használják az alapítvány munkatársai, mert Józsefvárosban létrejött egy jól körülhatárolható terület, ahol megszokott a nyíltszíni droghasználat. Üres telkeken, romos házakban, belövőszobaként használt lakásokban szúrják magukat az emberek, kockázatos higiéniás körülmények között, a rendőröktől tartva gyorsan és félve, sokszor közös felszerelést használva.

A kifejezetten intravénás droghasználók számára kifejlesztett fecskendőket az alapítvány Angliából szerzi be, egy tű körülbelül 33 forintba kerül - mondta az [origo]-nak a Kontakt nevű tűcsereprogram vezetője, Gyékiss Roland. Egy hepatitisz C fertőzött ember kezelési költsége 3,5-4 millió forint - közölte Rácz. Előadásában ismertette egy tíz éven át futó ausztrál tűcsereprogram 2009-ben elkészült értékelését, amelyből kiderült: minden tűcserébe fektetett 1 dollárra több mint 4 dollár megtérülés jutott azáltal, hogy megelőzték a megbetegedéseket, és így nem kellett a fertőzöttek gyógyítására költeni.

Tarol a hepatitisz C Józsefvárosban

A józsefvárosi intravénás droghasználók körében kimutatott 70 százalékos hepatitisz C fertőzöttségi arány körülbelül háromszor akkora, mint az országos átlag ugyanebben a szubkultúrában. Az intravénás droghasználat és hepatitisz C fertőzés kapcsolatának korábbi elemzései szerint a fertőzést általában az első szúrást követő öt éven belül elkapják, a Kálvária téri központba járó emberek többsége pedig már kilenc-tíz éve drogozik - mondta Rácz. Ezért szerinte valószínű, hogy a józsefvárosi droghasználók évekkel a tűcsereprogram kezdete előtt fertőzödtek meg.

A hepatitisz C-t csendes járványnak szokták nevezni, mert a tünetek csak hosszú idő, 10-20 év után jelentkeznek, a fertőzött pedig anélkül adhatja tovább a vírust, hogy egyáltalán tudna róla. A fertőzötteknek csak 15-30 százaléka épül fel spontán, a többiek krónikus májbetegséget kapnak, amibe a betegek 1-5 százaléka bele is hal. A Kálvária téri központban megszűrt emberek többsége sem tud arról, hogy fertőzött, mert a szűrés után csak kevesen mennek vissza a leletekért: ez az egyik probléma, amire megoldást kellene találni - mondta Rácz.

A Kék Pont ártalomcsökkentő szolgáltatásai, a szűrések ingyenesen, anonim módon elérhetők a droghasználók számára. Az alapítvány nem csak azoknak segít, akik elmennek a központba: végeznek utcai munkát is. Megpróbálnak kapcsolatba lépni olyan emberekkel, akik bizalmatlanok az intézményi ellátással szemben, főként szerhasználó fiatalokkal és hajléktalanokkal. Ezen kívül begyűjtik a közterületeken szétdobált használt fecskendőket.

Forrás: Getty Images

A pénz mostanra szinte teljesen elfogyott a tűcsereprogram mögül. A szenvedélybetegek alacsony küszöbű szolgáltatása után járó szociális normatíva csak arra elég, hogy "a stáb végezze a dolgát" - mondta el az [origo]-nak Barna Erika, a Kék Pont kommunikációs vezetője. A tűcseréhez kellő fecskendőkre a pénzt pályázati úton szerzik meg. Nemrég a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól kaptak új tűkészletet, de szeptemberben az alapítvány attól tartott, hogy legfeljebb év végéig tudják működtetni a programot. A helyzetről szeptemberben tájékoztatták a VIII. kerületi önkormányzat döntéshozóit, megkeresték többek között az összes kerületi képviselőt is, de ők nem reagáltak az alapítvány munkatársai szerint.

Az új polgármester büntetést ígér

Józsefvárosban november 22-én Kocsis Máté, a Fidesz-KDNP jelöltje nagy fölénnyel győzött az időközi polgármester-választáson. "Hiszem, hogy az új helyzettel olyan új időszámítás kezdődik Budapest szívében, amely minden józsefvárosinak - függetlenül attól, hogy ma kire szavazott - örömet, megnyugvást és biztonságot nyújt" - mondta megválasztása után Kocsis. Az új polgármester programjában a drogprobléma kezeléséről csak annyit írt: "Szigorúan büntetjük a közterületi alkohol-és drogfogyasztást, mert kerületünk nyugalma mindennél fontosabb".

Keddre, az AIDS világnapjára a Kék Pont kerekasztal-beszélgetést hívott össze, melyre többek közt meghívták az önkormányzat, a rendőrség és az ÁNTSZ illetékeseit. Barna Erika szerint nem elsősorban anyagi támogatást várnak az önkormányzattól - bár arra is szükségük lenne - , hanem hogy elkezdődhessen egy közös akcióterv kidolgozása arról, mihez lehet kezdeni a kerületben kialakult narkógettóval.

A kormány október 30-án nyújtotta be a parlament elé az új nemzeti drogstratégiát, amely az idén lejáró korábbi stratégiát felváltva 2018-ig tervez. (Az új drogstratégiáról részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat, a régi értékeléséről pedig itt.) Az új stratégia egyik célkitűzése, hogy növelni kell a tűcsereprogramok lefedettségét. Magyarországon a Kék Pont igazgatója szerint az összes tűcsereprogramban évi 200-250 ezer tűt adnak ki, ami nemzetközi összehasonlításban kevésnek számít, a hasonló népességű Ausztriában például ez a szám évi 2 millió.

Idén készült egy kutatás arról, mire mentek el korábban a kábítószerrel kapcsolatos költségvetési kiadások. 2007-ben összesen körülbelül 10 milliárd forintot költöttek, ennek mintegy háromnegyede - 7,4 milliárd forint - a büntető-igazságszolgáltatás területére ment el, míg az ártalomcsökkentést is magába foglaló szoiális ellátásokra csak 660 millió forint jutott.