Vágólapra másolva!
Egy újabb kismama került intenzív osztályra H1N1-fertőzés gyanújával - írja a Kisalföld. A 21 éves nőt a győri kórházban ápolják, és mivel állapota gyorsan romlott, lélegeztőgépre kapcsolva kezelik. Egy másik H1N1-fertőzött terhes nő veséjét és szívét is megtámadta a vírus.
Vágólapra másolva!

Válságos állapotban van egy H1N1 gyanújával kezelt kismama, akit a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban ápolnak - írta hétfői számában a Kisalföld. A megyei napilap online kiadása szerint a 21 éves, hathónapos terhes nőt vasárnap vitték be az intenzív osztályra, ahol jelenleg lélegeztetőgépre kapcsolva kezelik.

A kismamát előzőleg a kórház fertőző osztályán kezelték tüdőgyulladással és légzési nehézségekkel, állapota azonban gyorsan romlott. A kórház mintát vett a betegtől, hogy megállapítsák, H1N1-fertőzött-e, de az eredmények csak a hét elején érkeznek meg az ÁNTSZ-től - írta a megyei napilap.

Budapesten, a Semmelweis Egyetemen kezelt H1N1-es kismamák állapota a hétvégén minimálisan ugyan, de javult, állapotuk azonban továbbra is életveszélyes. Egyikük állapota viszont változatlanul életveszélyes: tüdeje után a veséjét és a szívét is megtámadta a H1N1 vírus - mondta Gál János, a fővárosi Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Klinikájának vezetője hétfőn.

A klinikán kezelt 26 éves kismamát egyébként vasárnap este levették arról a különleges lélegeztető gépről, amelyre életmentő műtétje után kapcsolták, mivel javult tüdejének állapota. A többszervi elégtelenség miatt viszont továbbra is életveszélyben van. A hathónapos terhes nőnél péntek délután életmentő beavatkozást hajtottak végre, úgynevezett külső oxigenizátorra kapcsolták. Ez azt jelenti, hogy a vérét kivezetik a szervezetéből és oxigénnel dúsítva visszajuttatják vissza. A nőnél az oxigenizátor működését kis mértékben csökkenteni lehetett.

A másik Budapesten ápolt, 21 hetes terhes nő állapota észrevehetően javul, de a kórház vasárnapi tájékoztatása szerint továbbra is gépi lélegeztetésre szorul. Rajtuk kívül egy negyedik kismama is súlyos állapotban, lélegeztetőgépen van, őt már hetek óta kezelik a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályán. Róla csak annyit lehet tudni, hogy lélegeztetőgépen, mélyaltatásban tartják.