Atombiztos szerződést kötöttek Csécseivel

Vágólapra másolva!
A Csécsei Béla korábbi polgármesterrel megkötött 5 évre szóló tanácsadói szerződést csak a politikus halála vagy cselekvőképességének megszűnése esetén bonthatja fel a VIII. kerületi önkormányzat - olvasható a hétfőn nyilvánosságra hozott a szerződésben. A tanácsadói szerződés a józsefvárosi időközi polgármester-választás kampányának volt az egyik központi témája, a dokumentum azonban eddig nem volt nyilvános. 
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta hétfőn honlapján a VIII. kerületi önkormányzat azt a tanácsadói szerződést, amelyet a kerület Csécsei Béla korábbi polgármesterrel kötött. (A szerződést itt találja.) A szerződés léte a november 22-i időközi polgármester-választás kampányának meghatározó témája volt. A szerződésre először az MSZP hívta fel a figyelmet, azt állítva, hogy a lemondott polgármesterrel titokban kötött tanácsadói szerződést a kerület SZDSZ-es vezetése. Az MSZP azt is nehezményezte, hogy a dokumentumot nem hozták nyilvánosságra.

A választás előtt - amelyet a fideszes Kocsis Máté a szavazatok kétharmadával nyert meg - Takács Gábor, SZDSZ-es alpolgármester az [origo]-nak azt mondta: a szerződésről tudnia kellett az MSZP-nek is, Csécsei alkalmazását ugyanis a képviselő-testület elé terjesztették. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra a szerződést, Takács azt mondta: nagyon rossz a kerület honlapja, ezért nem találhatók meg azok a szerződések, amelyeknek nyilvánosnak kellene lenniük. "A mi szégyenünk" - fogalmazott az alpolgármester, aki az SZDSZ jelöltje volt a választáson.

A választás után, a múlt héten az [origo] hivatalosan is kérte, hogy megtekinthesse a szerződést. A kerület hétfőn közölte, hogy a dokumentum kikerült az önkormányzat honlapjára. A mindössze kétoldalas, szeptember 2-én megkötött szerződést az önkormányzat részéről Takács Gábor alpolgármester, Csécsei korábbi párttársa írta alá. Csécseit az SZDSZ színeiben választották meg, a politikus azonban később kilépett a pártból. A dokumentum szerint Csécsei havi nettó 750 ezer forintot kap 2014. október 15-ig.

A szerződést csak a két fél együttes szándékával lehet megszüntetni. A dokumentum szerint, ha a szerződést a lejárta előtt bontják fel, akkor a kerületnek a fennmaradó megbízási díjat ki kell fizetnie Csécseinek. Ez alól csak a politikus halála és cselekvőképességének megszűnése jelent kivételt. Ebből az következik, hogy a kerület fideszes vezetésének is alkalmaznia kell a politikust. A dokumentum arra vonatkozó kitételt nem tartalmaz, hogy mi történik, ha Csécsei nem végzi megfelelően a munkáját. A szerződés megemlíti, hogy azért nem írtak ki közbeszerzési eljárást, mert a közbeszerzési törvény szerint a tanácsdói tevékenységhez erre nincsen szükség.

Csécsei korlátlan mobiltelefon-használatot kap, valamint a munkájához kapott egy laptopot is. Hogy a pénzért cserébe mit kell csinálnia a politikusnak, azt mindössze két rövid bekezdés tartalmazza. E szerint Csécsei oktatási és gazdasági ügyekben szakértői tevékenységet végez a kerületnek az általa megjelölt ügyekben. Ezenkívül a kerület is megfogalmazhat konkrét feladatokat Csécsei számára. A politikus a kerület rendelkezésére áll eseti konzultációkra - fogalmaz a szerződés, amely ennél több részletet nem tartalmaz a munkáról.

Még a választások előtt megkérdeztük Csécseit, hogy eddig milyen munkát végzett a kerületnek. A politikus példaként említette, hogy a kerület oktatási rendszeréről készített matematikai elemzést, valamint életsors-kimutatásokat. Legutóbb pedig egy, az ELTE-n készült, rasszizmusról szóló kutatásra hívta fel a figyelmet, amely szerinte pedagógiai szempontból lehet hasznos a kerület számára.

Kértük a kerülettől, hogy megnézhessük azokat a dokumentumokat, amelyet Csécsei a megbízási szerződés keretében készített az önkormányzat számára. A VIII. kerületi jegyző hétfőn az [origo]-nak megküldött válaszában azt írta: a tanácsadói munka során keletkezett dokumentumok döntés előkészítő anyagnak számítanak, így azok 10 évig nem nyilvánosak. Mindössze a teljesítésigazolásokat nézhetnénk meg, amelyek a számlák mellett olyan dokumentumokat tartalmaznak, hogy Csécsei elvégezte a munkát.

A szerződő felek nevének kitakarásával megmutattuk a szerződést Beleznay Zsolt polgárjoggal foglalkozó ügyvédnek. Az ügyvéd az [origo]-nak azt mondta: problémás, hogy a szerződés nem határozza meg pontosan az ellátandó feladatok körét, túlságosan hosszú időre szól. Az ügyvéd szerint problémás az is, hogy a szerződés jelentősen korlátozza a felmondási lehetőséget, vagyis szinte bebetonozza a megbízottat. Lehetséges, hogy a szerződés jó erkölcsbe ütközik - mondta Beleznay.