Vágólapra másolva!
Megsértette az ITD Hungary Zrt. az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy egy korábban vezető beosztásban dolgozó nőt gyes után nem vett vissza korábbi pozíciójába - állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A szülés után visszatérő asszonynak egy kevesebb fizetéssel járó alacsonyabb beosztást ajánlottak, amiért a céget 1,5 millió forintra bírságolták.
Vágólapra másolva!

Bepanaszolta a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökséget, vagyis az ITD Hungary Zrt.-t egy nő, aki korábban gazdasági igazgatóként dolgozott a cégnél, de gyes után nem vették vissza eredeti munkakörébe. A gazdasági minisztérium felügyelete alatt álló, külföldi befektetések előmozdításával foglalkozó szervezetet az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalta, és 1,5 millió forint bírsággal büntette.

Az asszony 1994 óta dolgozott a cégnél, 1998-tól vezető beosztásban. Miután 2004-ben, illetve 2006-ban megszülettek gyermekei, 2007 márciusában szeretett volna újra munkába állni, de azt a választ kapta, hogy korábban betöltött vezetői munkaköre megszűnt, ezért belső ellenőrként alkalmaznák tovább. Ezért a középvezetői besorolásnak minősülő munkakörért a fizetése havi 600 ezer forint lett volna a korábbi 775 ezer forintos bér helyett.

Ezt az asszony nem fogadta el, és több szervezetnél is panaszt tett, amiért szerinte két kisgyermeke miatt nem kaphatta vissza korábbi vezetői munkáját. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megállapította, hogy - a cég állításával szemben - nem szűnt meg a gazdasági vezetői pozíció, csak máshogy nevezték el ezt a beosztást. A hatóság szerint lehetőségük lett volna a panaszos távollétében helyettest alkalmazni határozott időre addig, amíg a korábbi vezető gyeden, illetve gyesen van.

Azt is megállapították, hogy a vállalatnál hasonló helyzetben lévő - szülési szabadságon, gyesen tartózkodó munkatársak - ismételt munkába állásuk után kivétel nélkül magasabb bért kaptak, és túlnyomó többségüket a korábban betöltött munkakörben alkalmazták. Valamennyien alacsonyabb beosztásban dolgoztak, mint a panaszt benyújtó nő, akit így a hatóság szerint nemcsak anyasága miatt, hanem vezetői pozíciója miatt is diszkriminálták.