Átszállították a guantánamói foglyot Magyarországra

Vágólapra másolva!
Átszállítottak egy korábbi guantánamói foglyot Magyarországra - jelentette be hivatalosan az Egyesült Államok. A ciszjordániai származású rab nálunk kezd új életet. A kormány november 25-án fogadta el a megállapodást az amerikai kormánnyal arról, hogy a fogolytábor egyik korábbi rabját Magyarország fogadja be.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok kormánya kedden hivatalosan bejelentette, hogy átszállított egy guantánamói foglyot Magyarországra: Juhász Gábor titokminiszter azt mondta, a hét éven át raboskodó férfi érkezését és majdani tartózkodási helyét nem hozzák nyilvánosságra a fogoly és az ország biztonsága érdekében.

A washingtoni igazságügyi minisztérium keddi közleménye szerint a ciszjordániai származású rabot hétfőn késő éjszaka szállították el a guantánamói fogolytáborból, és juttatták el a magyar kormány hatáskörébe. Egyéb adatot a magyar kormány kérésére - biztonsági és személyiségi okokból - nem hoztak nyilvánosságra a fogolyról. Korábban a The Washington Post című amerikai napilap internetes kiadása azt írta, hogy a fogoly palesztin.

A magyar kormány november 25-én fogadta el a guántanamói fogoly magyarországi befogadásáról szóló, a magyar és az amerikai kormány közötti megállapodást. A kormányrendelet rögzíti, hogy az amerikai védelmi minisztérium ellenőrzése alatt álló Guantánamo-öbölbeli fogolytáborból egy korábbi fogvatartottat Magyarország fogad be. Bajnai Gordon miniszterelnök már szeptember közepén bejelentette, hogy Magyarország befogad majd egy korábbi guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin férfit. (Arról, hogy miképpen folyik majd a volt fogoly beilleszkedése, korábbi cikkünkben olvashat.)

Az amerikai minisztérium közölte, hogy az átszállítást az Egyesült Államok és Magyarország között született megegyezés alapján hajtották végre. Washington együttműködött a magyar kormánnyal, hogy biztosítsa a megfelelő biztonsági körülmények közötti átszállítást, és a jövőben is konzultálni fognak a fogollyal kapcsolatban.

Kedden hajnalban egy másik, algériai fogoly már meg is érkezett Franciaországba, a dél-franciaországi Bordeaux-ba - közölte a fogoly ügyvédje az AFP-vel. A 39 éves Szaber Lahmar egyike annak a hat algériainak, akiket Boszniában vettek őrizetbe 2001-ben azzal a gyanúval, hogy merényletet terveztek a szarajevói boszniai nagykövetség ellen. Ötüket - közöttük Lahmart - bizonyíték hiányában 2008 novemberében felmentette a bíróság. Lahmar az utolsó, akit közülük szabadon engedtek. Ügyvédje azt mondta, most esélye lesz új életet kezdeni Franciaországban.

Hétfőn este két tunéziai férfit, a 39 éves Adel bin Mabrúkot és a 43 éves Rijad bin Naszrit szállították Olaszországba Guantánamóról. Őket azzal gyanúsítják, hogy egy olyan terrorista csoporthoz tartoztak, amely Afganisztánban és más országokban elkövetett merényletekhez toborzott öngyilkos merénylőket. A két férfit Olaszországban állítják bíróság elé.

Barack Obama néhány nappal hivatalba lépése után rendelte el, hogy 2010-ben zárják be a kubai területen lévő amerikai katonai támaszponton működő fogolytábort. A Washington Post szerint jelenleg 211 fogoly van még mindig a fogolytáborban. Eddig hét európai ország fogadott be korábbi rabokat, és a befogadó országok száma várhatóan még nőni fog.