Lemondott posztjáról az elítélt MNV-s

Vágólapra másolva!
Felajánlotta lemondását Benedek Fülöp, az első fokon felfüggesztett börtönre ítélt korábbi földművelésügyi államtitkár, a vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese. Oszkó Péter pénzügyminiszter elfogadta a lemondást, azt mondta, nem kért hozzá indoklást sem. Benedeket hivatali visszaélés miatt kedden ítélték nem jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre.
Vágólapra másolva!

Felajánlotta lemondását Benedek Fülöp, az MNV agrárügyekért felelős vezérigazgató-helyettese, akit kedden hivatali visszaélés miatt első fokon felfüggesztett börtönre ítéltek - jelentette be Benedekkel folytatott csütörtöki megbeszélése után Oszkó Péter pénzügyminiszter. Oszkó - aki az MNV feletti tulajdonosi jogok gyakorlója - közölte: elfogadta Benedek lemondását.

Oszkó a találkozó után tartott rögtönzött sajtótájékoztatón azt mondta: Benedek nem indokolta meg a lemondását, de ő nem is kérte tőle ezt. A pénzügyminiszter szerint a rövid megbeszélgetésen nem került szóba a keddi bírósági ítélet, amely felfüggesztett börtönt rótt ki Benedekre. Oszkó erről mindössze annyit mondott: Benedek a lemondással egyszerűbb helyzetet teremtett. Benedeknek mivel lemondott, nem jár végkielégítés, utódját később választják ki - tette hozzá Oszkó.

A Heves Megyei Bíróság keddi elsőfokú ítéletében nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Benedeket. Mellékbüntetésként pedig 3 millió forint pénzbüntetéssel is sújtotta az MNV vezérigazgató-helyettesét.

Az ügy előzménye egy 202 hektáros pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása. Egy székesfehérvári vállalkozó egy norvég befektetővel golfpályát és rekreációs központot akart építeni a területen. Az ingatlant azonban a Honvédelmi Minisztérium (HM) kezelte, és bár honvédelmi célra már nem használták, a tárca továbbra is a kezelésében akarta tartani a területet.

A területet Benedek személyes kezdeményezésére a HM 2006 márciusában - Benedek ekkor a földművelésügyi minisztérium szakállamtitkára volt - átadta a Nemzeti Földalapnak. A termőföldet pályázat útján értékesítették a székesfehérvári vállalkozónak. Az ügyészség szerint Benedek intézte el, hogy az állami tulajdonú, természetvédelmi terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, valamint hogy a művelés alól kivont terület alkalmassá váljon a beruházásra. (Az ügyről bővebben itt olvashat.)