Megtámadta a Jobbik a gárdistákat büntető rendeletet

Vágólapra másolva!
A Jobbik szerint nem közérthető és számos homályos pontja van, ezért alkotmánysértő a szabálysértésekről szóló kormányrendelet két új bekezdése, amelyek alapján november vége óta meg lehet bírságolni azokat, akik feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében vesznek részt. A Jobbik elnöke az Alkotmánybírósághoz fordult a rendelet új bekezdéseinek felfüggesztéséért.
Vágólapra másolva!

Vona Gábor, a Jobbik elnöke indítványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, amelyben a szabálysértési rendelet november 26-án életbe lépett két bekezdésének hatályon kívül helyezését kéri. A kormányrendelet két új bekezdése szabálysértésnek minősíti és ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtja, ha valaki a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet működésében részt vesz. A rendelet szerint büntetendő az is, ha valaki nyilvános rendezvényen olyan ruházatban jelenik meg, amely egy feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája vagy ahhoz hasonló.

A rendeletmódosítás sérti az alkotmány több rendelkezését - állítja Vona, aki szerint a rendelkezés nem közérthető, a rendelet szövege alapján a szabálysértési felelősség csak önkényesen állapítható meg. Nem szabályozza a rendelet, hogy mit jelent egy szervezet működésében való részvétel, nem egyértelmű, hogy milyen eseményeket kell nyilvános rendezvénynek tekinteni, és az sem, hogy mitől hasonlít egyfajta ruházat egy bírói döntéssel feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhájára.

Az [origo] által megkérdezett jogászok szerint a szabály könnyen kijátszható, és visszafelé is elsülhet (erről itt olvashat bővebben). Két MSZP-s képviselő ugyanakkor olyan törvényjavaslatot nyújtott be a héten az Országgyűlésnek, amely szerint akár három évig terjedő börtönnel is büntethetnék a feloszlatott Magyar Gárda vezetőit (részletek itt).