Alig talált veszélyes karácsonyi izzót az EU a magyar boltokban

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió által bevizsgált, öt tagállamában kapható karácsonyi égők 30 százaléka veszélyes. Az öt tesztelt ország között volt Magyarország, a kutatás szerint az itthon kapható égősorokkal volt a legkevesebb gond, mindössze 4,3 százalékuk nem megfelelő a minőségű.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi égők közel egyharmada balesetveszélyes, vagy károsíthatja az egészséget - derül ki az Európai Bizottság megrendelésére készült vizsgálatból. Az Európai Unió öt tagállamában, Magyarországon, Hollandiában, Németországban, Szlovákiában, Szlovéniában kapható körülbelül 200 karácsonyi égőt vizsgálták 2007 novembere és 2009 májusa között. Az eredmények szerint a vizsgált izzók 30 százalékának többek között nincs megfelelő szigetelése, hibás a dugasza vagy rossz minőségű az elektromos vezetéke. A teszt során kiderült, hogy a vizsgált karácsonyi égők 40 százalékának nem volt megfelelő a címkézése, és a használati útmutatójuk is hiányos volt.

A kutatásban szereplő országok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt, az itthon kapható izzók mindössze 4,3 százaléka sorolható a nem megfelelő minőségűek közé, míg Hollandiában ugyanez az arány 44 százalékos. A tanulmány elsősorban az egyre kiélezettebb árversenyt teszi felelőssé a silány minőségű izzókért.

Meglena Kuneva, az EU fogyasztóvédelmi biztosa szerint különböző árkategóriájú égőket vizsgáltak. Kuneva a tesztek eredményeinek megtekintése után kijelentette, hogy a vásárlók biztonságát nem veszélyeztethetik a nem megfelelő minőségű termékek. A bolgár biztos ugyan elismerte a fogyasztók szabad választásának jogát, de szerinte minden választható terméknek meg kell felelnie alapvető követelményeknek. Kuneva szerint az ipari szféra és a nemzeti hatóságok mindent megtesznek a nem megfelelő minőségű termékek gyártásának megfékezéséért, de a fogyasztóknak is tájékozódniuk kell annak érdekében, hogy az ünnepek biztonságosan teljenek.