Vágólapra másolva!
Az Orbán- és a  Medgyessy-kormány is aláírt olyan szerződést, amely több évre biztosította, hogy az Ominvest legyen a magyar kormány kizárólagos oltóanyag szállítója. A szerződések előbb három, majd tizenöt évre betonozták be a vakcinagyártó céget. Székely Tamás egészségügyi miniszter nem tudta megmondani az [origo]-nak, hogy a korábbi kormányok miért kötöttek ilyen szerződéseket a céggel, de szerinte mindenki jól jár az együttműködéssel.
Vágólapra másolva!

Több olyan szerződést is kötöttek a korábbi kormányok, amelyek hosszú távra biztosították, hogy az Omninvest legyen a magyar állam kizárólagos influenzaoltóanyag-szállítója - mondta az [origo]-nak Székely Tamás egészségügyi miniszter. Az 1995-ben megalakult Omninvest 1996 és 2002 között többnyire minden évben indult a szezonális influenza elleni vakcina gyártására kiírt közbeszerzési pályázaton, és az első két évben más indulókat megelőzve, 1998 óta pedig már egyedüli pályázóként mindig nyert.

Kizárólagos beszállító

2002 óta azonban a cég közbeszerzési eljárás nélkül kap kormányzati megrendeléséket. Az influenza elleni oltást gyártó céget két szerződést betonozta be. Az elsőt még az Orbán-kormány kötötte az Omninvesttel 2002 januárjában: ez arról szól, hogy hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárással kiválasztott Omninvest három éven keresztül, vagyis 2005-ig fog szezonális influenza elleni vakcinát szállítani a kormánynak. A tárca elküldte az [origo]-nak a dokumentum egy részét, abból háromoldalnyi, valószínűleg a gyártási technikára vonatkozó rész hiányzik. A szerződés szerint 2003-ban 885, 2004-ben 920, 2005-ben pedig 945 forintot fizetett az állam a vakcináért egységenként. A kormány minden évben 1,3 millió vakcinát vett.

A szerződés lejárta előtt 2004 áprilisában azonban a Medgyessy-kormány közbeszerezési eljárás kiírása nélkül már 15 éves szerződést kötött az Omninvesttel. Az [origo] a múlt héten kérte ki az Egészségügyi Minisztériumtól ezt a szerződést. A "Gazdaságmozgósítási előszerződés" című dokumentum azzal indokolta a közbeszerzési eljárás mellőzését, hogy ez nemzetgazdaság védelmére vonatkozó esetekben megtehető. A dokumentum szerint a kormány évente 1,3 millió darab szezonális influenza elleni vakcinát vásárol, az évekénti aktuális árat egy bonyolult képlet határozza meg, ez 2006-ban az ár 945 forint+áfa volt. A szerződés kimondja azt is, hogy egy influenza-világjárvány esetén is a cég lesz a kizárólagos beszállító.

A szerződésben szerepel egy olyan kitétel is, hogy a gyártókapacitás fenntartásából a gyártónak nem származhat kára. Székely az [origo]-nak azt mondta: ez nem azt jelenti, hogy a kormány a vakcinák ára mellett extrapénzt fizetne, mindössze annyit jelent, hogy a kormány megvásárolja azt a vakcinamennyiséget, amely a szerződésben szerepel. A szerződést a kormány részéről Kökény Mihály akkori egészségügyi miniszter, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának jelenlegi MSZP-s elnöke írta alá.

Kormányzati támogatás, céges titok

Tovább erősítette az Omninvest pozícióját, hogy 2006-ban kétmilliárd forint pályázati pénzt nyert a kormánytól, hogy vakcinát fejlesszen ki a humán influenza A vírus okozta világjárvány ellen. Ebbe a típusba tartozott a H5N1, vagyis a madárinfluenza, illetve a jelenlegi H1N1-vírus.

A kétmilliárdos támogatásért cserébe a cég azt vállalta, hogy ha egy külföldi országnak eladja a gyártási technológiát, akkor a bevétel 14 százalékát visszafizeti a kormánynak. A gazdasági tárca tavaly novemberben közölte, hogy az Omninvest egy egyiptomi cégnek eladta gyártási technológiát (erről itt olvashat). A Nemzeti Kutatás és Technológiai Hivatal - ahova a cégnek a bevétel 10 százalékát kell majd befizetnie - még szeptemberben is azt mondta az [origo]-nak, hogy a cég egyelőre nem fizetett. Megkerestük az Omninvestet, hogy az egyiptomi üzlet után mennyi pénzt fognak befizetni a kormány számlájára, a cég azt közölte, a befizetés után kérdezzük majd erről a kormányt. Az [origo] ezt követően szeptemberben bírósághoz fordult, hogy megismerhesse az Omninvest és az egyiptomi cég közti szerződés részleteit, a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Székely az [origo]-nak azt mondta: nem tudja, hogy elődei miért kötöttek olyan szerződéseket, amelyek évekre bebetonozták a céget. Vakcinát más, Magyarországon jelen lévő nemzetközi gyógyszergyártó cégek, például a GlaxoSmithKline (GSK) és a Sanofi is elő tud állítani. Tőlük is vásárol ugyan a kormány, de jóval kisebb tételben, mint az Ominvesttől: tavaly a Sanofitól 25 ezer, idén pedig a GSK 15 ezer szezonális influenza ellen védő vakcinát vett a kormány. Arra a kérdésünkre, hogy az Omninvest eleve azzal a céllal alakult-e, hogy a kormány kizárólagos beszállítója legyen, Székely azt felelte: nem hiszi, hogy a cég alapítói 1995-ben előre látták, hogy 2004-ben majd egy 15 évre szóló szerződést tudnak kötni.

A politika nyűglődik

Székely szerint az együttműködés mindkét fél számára előnyös: a kormány jóval a világpiaci ár alatt jut vakcinához, a H1N1-elleni oltáshoz például 1050 forintért, amíg a világpiaci ár 15 euró, vagyis közel 4000 forint. Az Omninvest számára pedig a kormányzati együttműködés a stabil felvevőpiacot biztosítja. Székely szerint az is az együttműködés mellett szól, hogy az influenza-világjárvány elleni oltóanyagokból a világ gyógyszergyárai évente 900 millió darabot állítanak elő, amíg a világ népessége közel 7 milliárd.

Az Omninvest többségi tulajdonosa a ciprusi székhelyű Sumpter Ltd., azt azonban a nyilvános cégadatokból nem lehet tudni, hogy kik állnak a Cipruson bejegyezett vállalat mögött. A cég tulajdonosi hátterével foglalkozott a héten az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. A KDNP-s vezetésű bizottság hétfőn a NBH egyik ezredesétől, kedden pedig Balajti Lászlótól, az NBH főigazgatójától kért tájékoztatást a cégről. A bizottság fideszes tagjai az ülések után annyit közöltek: továbbra is homály fedi a tulajdonosok kilétét.

Simicskó István, a bizottság KDNP-s elnöke szerint ha a cég rendszeresen milliárdos állami megrendelést kap, akkor az a legkevesebb, hogy az állampolgárok megtudják, kitől vásárolnak. A Fidesz arra kérte az NBH-t, hogy derítse ki és hozza nyilvánosságra az újinfluenza elleni oltóanyagot gyártó cég tulajdonosi szerkezetét. Erre az Egészségügyi Minisztérium közölte, a Fidesz-kormány is kötött szerződéseket a céggel, az MSZP pedig úgy reagált, nem az a fontos, hogy ki a tulajdonos, hanem hogy a vakcina biztonságos legyen. Az Omninvest annyit közölt, nem szakmai kérdésről van szó, hanem belpolitikai csatározásról. A HVG egy névtelen forrásának meg nem erősített információjára hivatkozva azt írta: a ciprusi cég mögött három magyar állampolgár áll, ketten állambiztonsághoz kötő nyugdíjasok, a harmadik az egészségügyi igazgatásban dolgozott korábban.