Sólyom sértőnek találta a nagykövetek nyilatkozatát

Vágólapra másolva!
Sértőnek találta Sólyom László köztársasági elnök annak a nyilatkozatnak a felhangját, amelyben november közepén kilenc budapesti nagykövet a magyarországi befektetői klíma romlását tette szóvá. A távol-keleti körúton tartózkodó államfő szerint vannak problémák, de egyes nagykövetek valójában konkrét ügyek miatt folyamodtak ehhez a lépéshez.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök szerint sértő módon fogalmazta meg problémáit az a kilenc budapesti nagykövetség, amelyek november közepén közös nyilatkozatban hívták fel a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezőkre. A magyar államfő Japánban tett látogatásának utolsó napján, szombaton Kiotóban magyar újságíróknak azt mondta: "nem arról van szó, hogy tagadnánk azt, hogy problémák vannak, de a probléma szóvá tételének ez a módja voltaképpen sértő az országra nézve".

Az államfő szerint a nyilatkozat negatív felhangja nyilvánvaló. Magyarországon sem a korrupciós helyzet, sem az adózás átláthatatlansága nem olyan szörnyű, hogy a nyilatkozatra szükség lett volna - tette hozzá. Sólyom László szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a franciákat a pécsi vízműben érdekeltséggel rendelkező Sueznek az ügye izgatja, az amerikaiakat a Sláger Rádió, a svájciakat a Danubius Rádió. A köztársasági elnök úgy fogalmazott: "nem egészen értem, milyen erkölcsi alapról bírálják a helyzetet, hiszen korábban mind a két rádió, mint tudjuk, el tudta érni, hogy a parlament egyhangúan, pályázat nélküli hosszabbítást szavazott meg nekik".

A dokumentum november 18-án jelent meg, az Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc budapesti nagykövetségei írták alá. Az MTI diplomáciai forrásból úgy tudja, hogy a budapesti japán nagykövetség a nyilatkozat aláírásáról nem egyeztetett külügyminisztériumával.

Az államfő távol-keleti körútja során először a Koreai Köztársaságban, majd Japánban járt. Sólyom László dél-koreai és japáni látogatását értékelve elmondta: sokkal pozitívabb a mérleg annál, amit várt. Szerinte látogatásának konkrét hozadéka elsősorban az iparban és a kereskedelemben jelenhet meg, mivel a két országgal megállapodtak a zöld ipari fejlesztésekben. Konkrét ígéreteket is kapott, hogy a már Magyarországon lévő üzemek bővítik kapacitásukat.