"Nem szűnt meg az MSZP" - elindult a szocialisták utcai kampánya

Vágólapra másolva!
Se az érdeklődők, se az ellenzők nem szedték szét a standot. Főleg olyanok álltak szóba az MSZP utcai kampányának aktivistáival, akik szerint "a régi rendszer volt az igazi" vagy amúgy is az MSZP-re szavaztak volna. A párt aktivistái sem az esetleges győzelemről beszéltek, hanem szabadkoztak, hogy újra megpróbálják megtalálni a hangot az emberekkel.
Vágólapra másolva!

"Ez a világon a legjobb dolog" - jellemezte az MSZP-t egy idősebb férfi péntek délután a Király utca és az Erzsébet körút sarkánál. A helyszínen a szocialista párt tartotta a csütörtökön meghirdetett kéthetes utcai kampánysorozatának egyik akcióját. A Budapest több kerületében párhuzamosan zajló kampány célja, hogy visszaszerezze a fővárosiak bizalmát.

A Király utcánál a 4-5 MSZP-s aktivista egy kisebb standot állított fel, és forró teával, mikuláscsokival, valamint kétféle kampányfüzettel kínálta a járókelőket. Az egyik brosúra "az elmúlt években rengeteget fejlődő" Budapest változásairól számolt be, a másik pedig a fővárosi MSZP alapvető céljairól szól.

Pongrácz Mihály, aki VII. kerületi önkormányzati képviselő volt 1994-98 között, most pedig aktivistaként segíti a pártot, úgy foglalta össze a kampány célját, hogy "meg akarják mutatni, hogy nem szűnt meg az MSZP". Szerinte az MSZP célja az lehet a 2010-es választásokon, hogy a Fidesz ne szerezzen kétharmados többséget. A Fideszt nem ellenfélnek, hanem ellenzéknek tartó férfi szerint a szocialista párt alacsony népszerűségének oka, hogy nem megfelelően kommunikálják a válságkezelés során elért eredményeket. (A nem megfelelő kommunikációról itt olvashat bővebben.)

Közelebb akarnak kerülni az emberekhez és problémáikhoz - mondta egy fiatal aktivista, aki szerint a "kampány célja nem az emberek meggyőzése, hanem az elért eredmények bemutatása, a döntést pedig teljes mértékben rájuk bízzák". Az MSZP-kampány fontos részének tartja, hogy "Beszélgessünk a jövőről!" címmel vitafórumot indítanak.

Bár forgalmas helyen állították fel az MSZP standját, kevés ember érdeklődését sikerült felkelteni, valaki mindig ráért beszélgetni. A két órásra tervezett utcai kampány nyugodtan zajlott, csupán egy-két idősebb asszony adott hangot a politikával való elégedetlenségének. Egy hosszú, munka nélkül eltöltött időszak után négy napja újra dolgozó középkorú nő mosolyogva mesélte, hogy számára az MSZP szimbolizálja a "régi rendszert, amibe beleszületett, és számára az volt igazi".

"Remélem, megnyerjük a választásokat" - mondta határozottan egy középkorú férfi, majd a párt népszerűtlenségéről azt mondta, "sok hibát követtünk el, és a siker érdekében a problémák gyökereit fel kell tárni. Ezen kívül a párt túlontúl elszakadt az emberektől, aminek véget kell vetni". Mesterházy Attila frakcióvezető kormányfő-jelöltségét nem tartja jó húzásnak, mert "egy ilyen poszt nagyobb tapasztalatot kíván", bár Bajnai Gordon kinevezésekor is ezt gondolta, és utólag kellemesen csalódott.

Egy később befutó kerületi MSZP-s képviselő a médiát hibáztatta a párt rossz helyi hírnevéért, és megjegyezte, hogy a kerületi MSZP tagjai hisznek az önkormányzati ingatlanok gyanús értékesítése miatt előzetesben lévő Hunvald György polgármester ártatlanságában. "Nem gondolom azt, hogy nyerni tudnánk, de bízom benne, hogy van annyi realitásérzéke az embereknek, hogy értékeljék az eredményeinket" - mondta.

Egy 40-es éveiben járó férfi azzal utasította el a kampányoló MSZP-sek közeledését, hogy ö brosúra nélkül is látja a fejlődést. Az [origo]-nak azt mondta, az MSZP-t a kisebbik rossznak tartja. "Itt nem egy párt győzött, hanem egy politikustípus, ami itt 20 éve működik, az elfogadhatatlan" - tette hozzá egy idős asszony.

A kampánystand körül főleg idősebb emberek mozogtak, az arra vetődő fiatalok jóval kedvetlenebbnek tűntek. Néhányan ugyan elfogadták a kampányfüzeteket, de ahogy egyikük elmondta, "csak a kezembe nyomták, a politika nem érdekel". Egy fiatal lány pedig csak annyit mondott, "a politika nem érdekel, de elmegyek szavazni valami zöldségre".