Hűtlen kezelést gyanít az ügyészség a moszkvai ingatlanügyletben

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálja az ügyészség a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületének eladását, amelynek zavaros körülményeit már az Állami Számvevőszék is kifogásolta. Az ügyészek nem sokkal az után közölték a nyomozás hírét, hogy a Külügyminisztérium elkészítette belső jelentését, amely hagy maga után nyitott kérdéseket, de felelősöket nem nevez meg.
Vágólapra másolva!

Több mint egy hete, november 30-án kezdett nyomozni a Központi Nyomozó Főügyészség a moszkvai magyar külképviselet épületének eladása ügyében - közölte kedden délután Keresztes Imre, a főügyészség vezetője az MTI-vel. Keresztes azt mondta, olyan adatok jutottak a birtokukba, amelyek alapján hivatalból indították meg a nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A főügyész szerint az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja, folyik az adatok, iratok beszerzése.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy az ügyészség foglalkozik az üggyel, de eddig nem lehetett tudni, hogy milyen gyanúval, és az sem volt világos, hogy a hatóság melyik egysége folytatja a nyomozást. Keresztes épp aznap tette a bejelentést, amikor a Külügyminisztérium ismertette az ügyben folytatott belső vizsgálatának eredményét. A vizsgálat alapján a minisztérium nem javasolja, hogy bárki ellen is feljelentést tegyenek, ugyanis állításuk szerint nem találták nyomát annak, hogy bárki is hivatali mulasztást követett volna el, így személyi felelősséget sem állapít meg a jelentés (a belső vizsgálat megállapításairól részleteket itt talál).

Azt nem tudni, hogy az ügyészség milyen információk birtokában kezdte a nyomozást a 3,5 milliárd forintért értékesített épület eladása ügyében, amelynek zavaros körülményeire először az Állami Számvevőszék hívta fel a figyelmet szeptemberben. A számvevők fő kifogása az volt, hogy a moszkvai ingatlant már jóval azelőtt eladták a luxemburgi bejegyzésű Diamond Air nevű cégnek, hogy az értékesítésről szóló pályázatot kiírták volna. A cég ráadásul a pályázat kiírása előtt kifizette a vételárat is. (A moszkvai ingatlan eladásának hátteréről itt olvashat.)

Az épületet megvásárló Diamond Air nevű luxemburgi bejegyzésű céget egy név nélkül nyilatkozó külügyminisztériumi tisztviselő szerint az oroszok sugallatára választották ki. Bár a kereskedelmi képviseletről szóló, a szovjet és a magyar kormány között 1973-ban megkötött egyezmény értelmezhető úgy is, hogy a magyar kormány is javasolhat vevőt, a gyakorlatban az oroszok mondták meg, hogy ki lesz az.

Forrásunk szerint a minisztérium hivatalosan nem járt utána, hogy a cég kinek a tulajdonában van. Székely Árpád, korábbi nagykövet az [origo]-nak azt állította, hogy a cég mögött Viktor Vekselberg orosz oligarcha áll. Ez az [origo] által megtekintett cégadatokból nem egyértelmű, a 2005 májusában létrejött Diamond Air tulajdonosai ugyanis offshore cégek, tulajdonosi körük így a nyilvános cégadatok alapján beazonosíthatatlan.