Cégvezetővel kötik meg az MTV alelnök kezét

Vágólapra másolva!
Bednárik Imre hírigazgató beleegyezésével hozhatja meg ezután az MTV-t irányító alelnök a pénzügyi döntéseket. Az MTV-t felügyelő kuratórium egyik MSZP-s tagja az intézményben uralkodó kaotikus állapotokkal indokolta cégvezető megbízását. A döntést megtámadják a kuratórium ellenzéki tagjai.
Vágólapra másolva!

Cégvezetőt nevezett ki a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke, Medveczky Balázs mellé az intézményt felügyelő kuratórium elnöksége - tudta meg a testület több tagjától szerdán az MTI. Így ezután a tavaly március óta elnök nélkül működő intézményt irányító alelnök gazdasági és pénzügyi döntései csak Bednárik Imre hírigazgató ellenjegyzésével érvényesek ezután.

"Az elmúlt hetek bebizonyították, hogy vezetetlen az MTV, a munkatársak elbizonytalanodtak, sztrájkkészültség van. A részvénytársaság nem teljesíti fizetési kötelezettségeit, a menedzsment nem tud elszámolni a kuratóriumnak, szembeszegült a médiatörvényben meghatározott kötelezettségeivel" - indokolta a határozatot a testületbe az MSZP által delegált Hábetler Helga.

Az MTI információja szerint a határozatot az MSZP mind a hét, az SZDSZ mindkét és az MDF - egy - delegáltja szavazta meg. A cégvezető idén januárban lépett elő hírigazgatóvá, addig a posztot betöltő Kert Attila helyettese volt. Bednárik Imre - aki korábban kétszer is elnyerte Az év parlamenti újságírója kitüntetést - a TV2 Tények című műsorától igazolt az MTV-be.

A döntést a kuratórium felügyeleti szervénél támadják meg a Fidesz és a KDNP delegáltjai, akik a határozat törvényességének vizsgálatát kérik. Az ellenőrző testületbe (et) két tagot az ellenzék, egyet a kormányoldal delegál, az elnök ellenzéki.

Balogh László, a kuratórium KDNP-s elnökhelyettese szerint a döntés előtt nem volt semmilyen egyeztetés. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF delegáltjai szerinte ezzel kettős vezetést hoztak létre a társaságnál, ami "a válságot nem csökkenti, hanem növeli". Az ellenőrző testület késő foglalkozhat az üggyel - közölte a testület elnöke, Jaczkovics László Gábor. Hozzátette, megnézi a döntést, és megvizsgálja, van-e ezzel kapcsolatban tennivalója.

Bednárik Imre az MTI-nek úgy reagált a döntésre, reméli, hogy ez az MTV stabilitását szolgálja majd, szorosan együtt akar majd működni Medveczky Balázs ügyvezető alelnökkel. Azt mondta, szerdán kapott felkérést a tisztségre, amelynek alapján az ellenjegyzése kell majd a kifizetésekhez, valamint a szerződések megkötéséhez, módosításához, felmondásához, és előzetes egyetértési joga lesz a személyzeti politika kialakításában és az azzal kapcsolatos döntéshozatalban.