Február elejétől drágulnak a vonat -és a távolsági buszjegyek

Vágólapra másolva!
A bérletek tíz, a jegyárak átlagosan 15 százalékkal emelkedhetnek a MÁV és a Volán társaságok járatain 2010. február elsejétől. A vasúti és autóbuszos közlekedés díjainak változásáról január közepén döntenek, február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegyeket.
Vágólapra másolva!

A MÁV-START és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan tíz, a jegyárak pedig átlagosan 15 százalékkal emelkedhetnek 2010. február elsejétől - közölte a Közlekedési és Hírközlési Minisztérium (KHEM) szerdán. A vasúti és autóbuszos szolgáltatók díjainak változásáról január közepére várható döntés. A tárca szerint a tarifarendelet januári módosítása az ingyen utazók esetében a regisztrációs jegyek bevezetését is érinti.

A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésétől függően legkésőbb 2010. február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.

A vasúti és autóbuszos helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti struktúra, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta eltelt két évben - az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti tavaly tavaszi és az áfa-emelkedés miatti idén nyári technikai korrekciót kivéve - nem változtak a tarifák. A tárca szerint csak az inflációs hatások kiegyenlítése 16,6 százalékos emelést indokolna.

A tarifarendelet januári módosítása ad majd felhatalmazást a regisztrációs jegyek bevezetésére is. A díjmentes utazásra jogosultak - a 6 év alattiak, a 65 év felettiek, vasutasok és a Volánok dolgozói - térítésmentes jeggyel utazhatnak a jövőben. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, valamint az indulási állomás és célállomás megnevezését tartalmazza.

A regisztrációs jegy gyakorlati haszna a helyközi közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igények egyértelmű felmérése, és ennek köszönhetően a jobb tervezhetőség. A lépés segíthet a menetrendek előkészítésében, például adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.