Vágólapra másolva!
Forgács Imre, az önkormányzati tárca jelenlegi lakásügyi szakállamtitkára lesz az új igazságügyi és rendészeti miniszter. A távozó Draskovics Tibort követő Forgács másfél évtizede dolgozik a közigazgatásban. Az MSZP elégedett a választással, a Fidesz szerint viszont Gyurcsány hű bizalmasát nevezik ki.
Vágólapra másolva!

Forgács Imre, az Önkormányzati Minisztérium önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkára lesz Draskovics Tibor utóda az igazságügyi és rendészeti tárca élén - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán. Forgács az őszi ülésszak utolsó ülésén, jövő hétfőn tehet esküt az Országházban. A kormányszóvivő az új tárcavezetőt a közigazgatás nagy eminenciásának nevezte, mivel 15 éve dolgozik különféle kormányzati, illetve önkormányzati hivatalokban.

Szollár szerint a miniszterelnök többek között azért döntött Forgács Imre mellett, mert olyan igazságügyi miniszterre van szükség, aki jól tudja menedzselni a tárca mindennapi munkáját. A kormányszóvivő szerint Forgács Imre tapasztalatai nagy segítséget nyújtanak majd az önkormányzati rendészet megerősítésében.

A hatvanéves, jogász végzettségű férfi 2008-tól dolgozik az önkormányzati minisztériumban, és tíz éve tanszékvezető a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Az MSZP megfelelő jelöltnek tartja Forgács Imrét arra, hogy igazságügyi és rendészeti miniszter legyen - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője. Forgács Imre közigazgatási szakember, így az átadás-átvétel olajozott lesz - tette hozzá. A Fidesz szerint azonban Forgács Imre Gyurcsány Ferenc kinyújtott karja, minisztersége pedig a volt kormányfő visszatérésének bizonyítéka. Kontrát Károly fideszes országgyűlési képviselő közleményében arra emlékeztetett, hogy Gyurcsány már 2004-ben is Forgács Imrét küldte a kancelláriáról a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz "növelni a kormányzás hatékonyságát". Így szerint Forgács személyében a korábbi kormányfő "hű bizalmasát" nevezik ki az IRM élére.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter december elején tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy lemond miniszteri tisztségéről és decemberben távozik a kormányból. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleményében szereplő indoklás szerint azért döntött így, mert "az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét munkatársaival együtt sikerrel elvégezték, a következő időszak pedig sokkal inkább a pártpolitikáról, mint a szakmai munkáról szól majd". Draskovics Tibor 2008. február 19-től látta el az igazságügyi és rendészeti miniszteri posztot, 2009. április 16-án Bajnai Gordon miniszterelnök megerősítette hivatalában.