Nyomoznak a fehérvári színház elrontott felújítása miatt

Vágólapra másolva!
Csődbűntett miatt nyomoznak a székesfehérvári színházat felújító cég ellen. A mára felszámolás alatt álló cég az önkormányzat szerint számos hibával újította fel 2005-ben a színházat, miközben mintegy félmilliárd forint eltűnt.
Vágólapra másolva!

Csődbűntett gyanúja miatt a tatabányai városi ügyészség döntése alapján nyomozást kezdett a vám- és pénzügyőrség a székesfehérvári Vörösmarty Színházat 2005-ben felújító Baucont Zrt. ellen - közölte Székesfehérvár önkormányzata. A közlemény szerint a hírt Orosz István, a közgyűlés városi szolgáltatások bizottságának elnöke sajtótájékoztatón jelentette be.

Az önkormányzat korábban csaknem félmilliárd forintos követelést támasztott a 3,3 milliárd forintos címzett támogatással, 4,5 milliárd forintos beruházással felújított színház felújítási munkálatait végző céggel szemben az elvégzett munka hiányosságai miatt.

A színház megbízott tanácsadója - kizárólag csak az üzemeltető szempontjából nyilatkozva - korábban azt mondta, eddig 17 hibajegyzék készült. Az azokban rögzített hibákból 21 már a beruházás átadásakor ismert volt, de azóta sem javította ki a kivitelező, amely ellen időközben felszámolási eljárás indult - mondta. A város önkormányzata a garanciális javítások költségeire nettó 440 millió forint kárigényt jelentett be, de a cég felszámolója csak annak századrészét ismerte el.

A legsürgetőbb hibák kijavítására az önkormányzat augusztusban lehívta a 36 millió forintos bankgaranciát. A Baucont Zrt. pedig ezért beperelte a várost, azt állítva, hogy a pénzt nem a színházra akarja költeni, holott már folyik a legsürgősebb munkákra kiírt közbeszerzési eljárás. A munkálatok fedezete pedig éppen a lehívott 36 millió forint - mondta Orosz István.

Szerinte a megkezdett nyomozás célja az is, hogy kiderüljön, a felszámolás alatt álló cég tulajdonosai valóban külföldi offshore cégekbe mentették-e ki a hitelezők - köztük a székesfehérvári önkormányzat - követeléseinek kielégítésére szolgáló pénzt. "Legalább ilyen fontos, hogy kiderüljön, milyen személyi és szervezeti háló, milyen politikai kapcsolatrendszer tette lehetővé azt, hogy a színház felújítása során közel félmilliárd forint eltűnhessen" - tette hozzá.