Nem tudtak megegyezni a klímapénzről az EU-tagok

Vágólapra másolva!
Mindeddig nem tudták eldönteni az Eu tagállamai, hogy ki mennyivel járuljon hozzá a fejlődő országok klímaváltozás elleni küzdelméhez. A brüsszeli EU-csúcson lökést akartak adni a koppenhágai klímakonferencián folyó tárgyalásoknak, de eddig nem jutottak dűlőre.
Vágólapra másolva!

Nem járt kézzelfogható eredménnyel a brüsszeli EU-csúcs első napja a koppenhágai klímakonferencia tárgyalásainak előre lendítésében. Az uniós vezetők csütörtökön szerettek volna megállapodni arról, pontosan mennyi pénzt ad Európa a fejlődő országoknak a klímaváltozás elleni küzdelemhez, és az összeget hogyan dobják össze a tagállamok - írja a BBC.

A korábbi nyilatkozatok alapján az unió 6 milliárd eurós vállalásra készül, de elemzők szerint egyelőre arról folyik a vita, ehhez az összeghez ki mennyivel járuljon hozzá. A gazdagabb tagállamok szeretnék, ha Kelet-Európa is kivenné a részét a fejlődő államoknak nyújtandó támogatásból.

Néhány vezető európai állam már bejelentette vállalásait, de még mindig nem világos, mennyivel járulnának hozzá a célhoz a kelet-európai tagállamok, Németország, Olaszország és Franciaország. A legtöbb pénzt - 885 millió eurót - Nagy-Britannia ajánlotta fel, utána a soros elnök Svédország következik a maga 765 millió eurós felajánlásával.

A tárgyalások éjszaka is tovább folynak, Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök éjjel sajtótájékoztatóján azt állította, reggelre már közelebb lesznek a célhoz. A találkozón a klímaváltozás mellett adóügyekről és a lisszaboni szerződés gyakorlatba ültetéséről is szó volt.

A fejlődő országoknak szánt pénz csupán a kezdet lenne, melyet azért adna az EU, hogy a szegényebb országok csökkentsék a tengerszint-emelkedés, az erdőpusztulás, a vízhiány és más negatív hatások okozta károkat, 2010 és 2012 között.

A brüsszeli találkozón a tagországok állam- és kormányfői megerősítették, hogy az EU továbbra is tartja korábbi ígéretét, mely szerint 2020-ra 1990-hez képest 30 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását, ha más vezető nemzetközi szereplők is így tesznek.

A koppenhágai klímakonferencia tétjéről itt olvashat, a csúcsról szóló összes cikkünket, elemzésünket itt találja.