Négy ismert arca mögé nem állt be a Fidesz

Vágólapra másolva!
Négy ismert politikusát nem indítja a Fidesz egyéni választókerületi jelöltként a jövő évi választásokon: a kijelentéseivel botrányt okozó edelényi polgármestert, Molnár Oszkárt, valamint Nógrádi Lászlót, Demeter Ervint és Pelczné Gáll Ildikót. A Fidesz a legtöbb helyen bombabiztos jelöltjeit indítja, de vannak nagy visszatérők is.
Vágólapra másolva!

Négy befolyásos helyi politikusát nem indítja egyéniben a 2010-es országgyűlési választásokon a Fidesz annak ellenére, hogy valamennyien egyéni választókerületi elnökök: Nógrádi László korábbi közlekedési miniszter helyett Zalában, Molnár Oszkár polgármester helyett Edelényben, Pelczné Gáll Ildikó alelnök helyett Miskolcon és Demeter Ervin korábbi titkosszolgálati miniszter helyett Egerben lesz más induló - mondta nevének elhallgatását kérve egy fideszes országgyűlési képviselő az [origo]-nak. Pelcznével és Demeterrel ennek ellenére együtt fognak működni, Pelczné - aki parlamenti alelnök is - a női kampány egyik meghatározó arca lesz - tette hozzá.

A gyereküknek ártó cigány anyákról és a zsidó nagytőkéről beszélő Molnár Oszkár edelényi polgármesterről már korábban kiderült, hogy nem indítják egyéniben, miután nem is hívták meg Felcsútra, ahol Orbán Viktor pártelnök egyenként beszélgetett el a párt összes képviselőjelöltjével. A Fidesz egyéni jelölteket rögzítő listája szerint Borsod megyei 8-as választókerületben, Edelény és térségében Daher Pierre, libanoni keresztény arab származású kórházigazgató lesz a Fidesz-KDNP jelöltje. Molnár a választmányi ülés után azt mondta, nem lép ki a pártból, és függetlenként el akar indulni a választáson (az erről szóló cikkünket itt megtalálja).

Nógrádi mellőzéséről a névtelenül nyilatkozó képviselő csak annyit árult el, hogy "Lentiben voltak konfliktusai". (A Népszabadság írt arról november elején, hogy a lenti polgármesteri posztot betöltő Nógrádi összeveszett a helyi fidesz-csoporttal, mert "túlságosan önjáró volt.)

Voltak jobb jelöltek

Az is a négy politikus ellen szólhatott, hogy közülük négy évvel ezelőtt csak Nógrádi Lászlónak sikerült egyéni jelöltként mandátumot szereznie, míg Pelczné, Demeter és Molnár Oszkár nem egyéni körzetből, hanem listáról jutott be. Egy a szűk pártvezetéshez tartozó, névtelenül nyilatkozó fideszes szerint is azért hagyták le a listáról négyüket, mert voltak jobb jelöltek, akik nagyobb eséllyel hozhatják a győzelmet. Hozzátette, mind a négy képviselőt a pártban, "rendszeren belül akarják tartani".

Mint mondta, a területi és az országos lista februárra készül el. Mivel sok egyéni választókörzeti győzelemre számítanak, az országos listáról valószínűleg kevesen jutnak be, ezért szerinte sokkal nagyobb lesz a területi lista jelentősége, hiszen itt a pártra leadott szavazatok alapján lehet mandátumot szerezni. A párt egyik szintén névtelenséget kérő elnökségi tagja szerint február-március körül készülhet el a párt programja. Ennek elkészítését Navracsics Tibor koordinálja - tette hozzá, ezt a pártvezetéshez tartozó másik forrásunk is megerősítette.

Véglegesítették a listát

A Fidesz hétfőn tartotta zárt ajtók mögött országos választmányának ülését. Az országos választmány tagjai döntöttek a Fidesz-KDNP pártszövetség egyéni választókerületekben induló jelöltjeiről, a névsort (amelyet ide kattintva megtekinthet) hétfő délután tették közzé, de a párt országos választási listáját csak márciusra állítják össze. Az egyéni jelöltek indítása azt mutatja, hogy egy-egy körzetben kit tart legismertebbnek, győzelemre leginkább esélyesnek, míg az országos lista a párton belüli erőviszonyokat tükrözi leginkább.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több fotóért kattintson a képre!

A 176 egyéni jelölt mintegy fele jelenleg is tagja a 162 fős frakciószövetségnek. A Fidesz héttagú elnökségéből négyen indulnak egyéni képviselőjelöltként: Navracsics Tibor, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Varga Mihály. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt parlamenti frakciójának vezetője Veszprémben, a megye 7. számú választókerületében indul, nem lesz egyéni jelölt ugyanakkor Orbán Viktor pártelnök és Kövér László, az országos választmány elnöke.

A polgármesterek otthon indulnak

Rogán Antal V. kerületi polgármester a saját kerületét is lefedő 7. számú körzetben indul újra, ahogy Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester is saját kerületében lesz egyéni jelölt. Hódmezővásárhely polgármestere, Lázár János is egyéni jelölt saját városában, ahogy Esztergom vezetője, az ellenzéke által keményen támadott Meggyes Tamás is szerepel a Fidesz egyéni jelöltjeinek listáján (a róla készült portrénkat itt olvashatja). Kósa Lajos debreceni polgármester szintén otthon indul, Hajdú-Bihar megye 3 számú választókerületében lesz a Fidesz jelöltje.

A névsorban más polgármester is megtalálhatóak, Budapesten az I., a III., a VIII., a XVI. és a XVII. kerület fideszes vezetője is megméretteti magát jövő tavasszal.

A 2006-ban az országos politikából távozó Kosztolányi Dénes, a Fővárosi Közgyűlés képviselője is visszatér, az egyik budapesti választókerületben indul, ahogy a fővárosban méretteti meg magát az egykori közlekedési miniszter, Fónagy János, illetve Balsai István is. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke Bács-Kiskun megye 7. számú választókörzetében, Kalocsa és környékén indul, míg Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője Székesfehérváron lesz egyéni jelölt.

A Heves megyében induló képviselőjelöltek egyike sem tagja a jelenlegi Országgyűlésnek. Győr-Moson-Sopron megye 3. számú választókerületében az 1988-as szöuli olimpia bajnoka, Győr mostani polgármestere, Borkai Zsolt a jelölt. Hajdú-Biharban ismét indítják Arnóth Sándort, Püspökladány polgármesterét, aki 2008. szeptember 29-én mondott le képviselői mandátumáról, miután a parlamentben a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár az adatgyűjtési ügyről adott válasza után azt kiabálta be: "Lógni fogsz".