Utoljára ül össze idén a parlament

Vágólapra másolva!
2009-ben utoljára ülésezik az Országgyűlés hétfőn és kedden. A parlament többek között dönt majd az új Polgári törvénykönyv végrehajtásáról, és a banki ügyfelek biztonságát célzó törvényről, a titoktörvényről és a korrupcióellenes törvényről is. Esküt tesz majd az igazságügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kezdődik az országgyűlés 2009-es utolsó, kétnapos ülése. Az ülésen leteszi a miniszteri esküt Forgács Imre, az Önkormányzati Minisztérium önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkára, akit Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter utódjának választott a kormányfő. Draskovics a közelmúltban mondott le posztjáról.

Az Országgyűlés egy év után vette újra elő az elavultnak tartott titoktörvényt felülíró törvényjavaslatot, erről hétfőn tartanak szavazást. A javaslat bírálói szerint az új szabályozás nyomán önkényessé és ellenőrizhetetlenné válhat az állami szervek titkosítási gyakorlata. A benyújtott MSZP-s módosító javaslatok jelentősen megváltoztathatják a törványt. A parlament szavaz arról is, hogy a házszabálytól eltéréssel még hétfőn kerüljön sor a szavazásra az összes módosító indítványról, majd ezt követően még hétfőn szülessen döntés a titoktörvényről, azaz a minősített adat vádelméről szóló javaslatról. (A titoktörvényről ebben a cikkünkben olvashat.)

A magánnyugdíjról és intézményeiről szól javaslat szerint 2013-ra magánnyugdíj-biztosítókká alakulnak a magánnyugdíj-pénztárak. A rendszer a terv szerint egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá válik, így a biztosítottak már az aktív életszakaszban felmérhetik, hogy felhalmozott megtakarításuk mekkora összegű életjáradékot jelentene. (Erről itt olvashat bővebben.)

Hétfőn döntenek a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal létrehozásáról, vagyis a kormány új antikorrupciós javaslatáról. A tervezet lényege, hogy átalakítanának egy hivatalt, amely keményen megbírságolná azokat, akik jogtalanul jutnak közpénzhez. Azok viszont a jövőben védelmet kapnának, akik a munkahelyükön tapasztalt visszaélésekről bejelentést tesznek. Az új hivatal nem végezné el a most is létező nyomozó hatóságok munkáját, azonban abban újdonságot jelentene, hogy nem csak a tisztességtelen ajánlatokat elfogadó, hanem felajánló szervezeteket is büntethetné majd. (Bővebben itt.)

A hétfői ülésen szavaz a parlament a banki ügyfelek biztonságának növeléséről - amely többek között korlátozza a hitelezést, maximálja a THM-et - illetve a pénzügyi felügyeleti rendszer megerősítéséről is. Döntenek az új polgári törvénykönyv hatálybalépéséről (Ptké.) szóló javaslatról és több, ehhez kapcsolódó tervezetről is. Eszerint a korábbi tervekkel ellentétben az új Ptk. legnagyobb része nem jövő év május 1-jén, hanem 2011. január 1-jén lép hatályba.

SZDSZ-es és korábbi MDF-s képviselők terjesztették be az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény módosítását, amelynek elfogadásához kétharmados többség kell. A javaslat 200 főben maximálná az országgyűlési képviselők számát.