Zűr és tanácstalanság uralja a klímatárgyalásokat

Vágólapra másolva!
Kritikus 24 óra következik az egyik főtárgyaló szerint a koppenhágai klímakonferencián, ahol péntekig meg kéne egyezni a klímaváltozás elleni globális küzdelemről. Az EU szerint már csak a kínaiaknak és az amerikaiaknak kéne egy kicsit engedniük a csúcstalálkozón, amelyet rendbontások sora és tanácstalanság jellemez. Az [origo] helyszíni tudósítása a klímakonferenciáról.
Vágólapra másolva!

Szerdán már egymást váltották az államfők és miniszterelnökök a koppenhágai klímakonferencia nagytermének színpadán, de az áttörést az ő jelenlétük sem hozta meg. "Még sok kérdés megoldatlan" - mondta egy kora esti sajtótájékoztatón Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi testületének főtitkára. Szerinte a következő 24 óra "abszolút kritikus" a konferencia sikere szempontjából, a menetrend szerint ugyanis pénteken kellene elfogadni azt a nemzetközi megállapodást, amely tartalmazza a klímaváltozás megfékezéséről szóló lépéseket.

Továbbra sem sikerült azonban rendezni, hogy ki milyen mértékben viseli a globális küzdelem költségeit, bár azt folyton ismételgetik a különböző országok vezetői, hogy az emberiség jövője érdekében mindenképp szükség van egy egyezményre. Rengeteg részérdek feszül egymásnak, de a fő választóvonal a gazdag fejlett és a szegény fejlődő országok között húzódik. Abban egyetértés van, hogy a gazdagoknak segíteniük kell a szegényeket, de az összegekről és arányokról még folyik a vita.

A tárgyalásokat az sem segíti, hogy a konferenciát botrányos jelenetek kísérik. Szerdán tüntetők megpróbáltak betörni a konferenciaközpontba, de a gumibotot is bevető rendőrök visszaverték őket. Boer szerint ugyanakkor a konferenciaközpont területén is előfordultak rendzavarások, ezért ő most épp azon dilemmázik, hogy csökkentsék-e a csúcstalálkozó átláthatóságát. A központban már szerdán is több volt az ellenőrző pont az előző napokhoz képest, az [origo] tudósítója azonban rendzavarásnak nem volt szemtanúja.

Egyelőre tehát nem túl optimista hangulatban zajlanak a tárgyalások, de a haladást akarta mutatni az a szintén kora esti sajtótájékoztató, amelyen az Európai Unió vezetői - Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és az unió elnökségét jelenleg betöltő Svédország kormányfője, Fredrik Reinfeldtés az Afrikai Unió klímaügyi tárgyalója, Meles Zenawi etiópiai kormányfő vett részt. Mindhárman arról beszéltek, biztosak abban, hogy lesz megegyezés a konferencia végére.

Fotó: Pethő András
Zenawi és Barroso

A közös megjelenéssel is jelezni akarták, nem is annyira mély a konfliktus a fejlett és fejlődő országok között, amikor azonban az egyik újságíró megkérdezte tőlük, mikor lesz olyan szöveg a kezükben, amelyről tárgyalni tudnak a résztvevő országok legmagasabb rangú vezetői, akkor Barroso és Reinfeldt tanácstalanul egymásra nézett, majd a svéd kormányfő a sajtót megnevettető hezitálás után annyit mondott, hogy ezt a konferencián elnöklő dánoktól kell megkérdezni.

Barroso szerint egyáltalán nem szokatlan, hogy egy konferencián a záró napokban is távol van a megegyezés a felek között. Azt mondta, úgy emlékszik, hogy 1992-ben, a riói első klímakonferencián is az utolsó pillanatban jutottak megállapodásra. Szerinte ráadásul a mostani klímacsúcson is csak arra lenne szükség, hogy Kína és az Egyesült Államok kicsit nagyvonalúbb legyen.

Kína ugyan a BBC szerint jelezte, hogy hajlandó belemenni abba, nem kér pénzt a fejlődő országoknak járó támogatásból, de attól vonakodik, hogy megengedje annak ellenőrzését, az ígéreteinek megfelelően fogja-e vissza a káros gázok kibocsátását. Ezt nem nézi jó szemmel az Egyesült Államok, amely viszont azzal akadályozza a tárgyalásokat, hogy a törvényhozása még mindig nem fogadta el azt a törvényt, amely tartalmazza, hogyan és mekkora mértékben csökkenti a gázkibocsátást. Az amerikai helyzetet jól jellemezte, hogy az épp Barrosóék előtt sajtótájékoztatót tartó John Kerry amerikai demokrata szenátor ugyan többször is elismételte, hogy lesz klímaváltozás elleni törvény az Egyesült Államokban, de elismerte azt, hogy még fogalma sincs, pontosan mi is lesz benne.