Nézőpont Intézet: Ötszörös Orbán előnye Mesterházyval szemben

Vágólapra másolva!
Csak az MSZP táborán belül nőtt érdemben Mesterházy Attila kormányfőjelölt támogatottsága, a teljes népesség körében Orbán Viktort ötször annyan látnák szívesen minisztrelnökként. A Nézőpont Intézet decemberi felmérése szerint Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök visszatérése megosztja a szocialista szavazókat is.
Vágólapra másolva!

Ötször annyian választanák miniszterelnöknek Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, mint Mesterházy Attilát, az MSZP kormányfőjelöltjét - derül ki a Nézőpont Intézet által a Heti Válasz számára készült decemberi közvélemény-kutatásból. Mesterházyt novemberben a megkérdezettek 5 százaléka látta volna szívesen kormányfőként, míg a hivatalos jelölés után 7 százalék. Orbánt a felmérés szerint népesség 36 százaléka akarja miniszterelnöknek.

Mesterházy támogatottsága csak az MSZP táborán belül nőtt érdemben. Míg korábban a szocialista szavazók 39 százaléka Bokros Lajos korábbi pénzügyminisztert támogatta, és csak 19 százaléka Mesterházyt, decemberben már 36:38 az arány a frakcióvezető javára. Bokrost, aki immár hivatalosan is az MDF kormányfőjelöltje, az összes megkérdezett 16 százaléka látná szívesen miniszterelnökként.

Az MSZP kongresszus múlt szombaton elfogadta a párt országos listáját is, amelynek negyedik helyén Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök szerepel. Ezzel párhuzamosan a Nézőpont Intézet felmérése szerint nőtt azok száma, akik szerint Gyurcsánynak vissza kellene térnie a politika élvonalába: októberben a megkérdezettek 9, decemberben pedig 12 százaléka támogatta ezt. A választók 75 százaléka továbbra is ellenzi Gyurcsány visszatérését. A kérdés megosztja az MSZP szavazóit is: 48 százaléka örül neki, 46 százaléka viszont nem.