Bajnai szerint megszegték a szlovákok a szécsényi megállapodást

Vágólapra másolva!
A szécsényi megállapodást is megszegte, és az EBESZ ajánlásait is semmibe vette Bajnai Gordon kormányfő szerint a szlovák kormány, amikor elfogadta a szlovák államnyelvtörvény végrehajtási utasításait. Pozsonyban szerdán fogadták el a dokumentumot, amely csak részben tesz eleget az EBESZ-ajánlásoknak, pedig ennek figyelembe vételéről szeptemberben megállapodott Bajnaival szlovák kollégája Robert Fico.
Vágólapra másolva!

A szécsényi megállapodás megszegésének értékeli Bajnai Gordon miniszterelnök azt, hogy a szlovák kormány szerdán jóváhagyta a módosított szlovák államnyelvtörvény végrehajtási utasításainak elveit tartalmazó javaslatot - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő. Szollár szerint az irányelvek nemcsak a szécsényi megállapodással mennek szembe, hanem az EBESZ ajánlásaival is, amelyeket pedig Robert Fico szlovák kormányfő még elfogadott Szécsényben.

"Bajnai Gordon szerint elfogadhatatlan, hogy a XXI. század Európájában valakit anyanyelve használatáért büntessenek. Ez ellentmond a nemrég életbe lépett Lisszaboni Szerződés szellemének és betűjének, és az uniós jog antidiszkriminációs rendelkezéseit is sérti" - közölte.

A szeptemberi csúcstalálkozón Bajnai és Robert Fico szlovák kormányfő megállapodtak, hogy elfogadják az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait, (Knut Vollebaek korábban több ponton is kifogásolta a jogszabályt, erről részletesen itt olvashat), és hogy a jogszabály miatt kialakult vitát a jövőben a kisebbségi vegyes bizottság keretében igyekeznek tisztázni.

A végrehajtási utasítás sok vitás kérdést felold, például beszélhetnek magyarul a betegekkel a szlovákiai orvosok, és a magyar sírfeliratokat sem kell átvésni, csakhogy a dokumentum alig teljesíti a nyelvtörvényről szóló EBESZ-ajánlásokat. Például a rendőrök és a katonák hivatalosan nem beszélhetnek egymással más nyelven, mint a szlovák, és nem tisztázza a büntetési tételeket sem a dokumentum. (Olyan kérdésekre, hogy lehet-e a bíróságon vagy a hatóságok ügyfélszolgálatain magyarul beszélni, a végrehajtási utasítás részletes elemzéséből tudhatja meg a választ korábbi cikkünkben.)

Felfüggesztetnék alkalmazását

A magyar kormány azt kéri, hogy Pozsony függessze fel a büntetések alkalmazását az törvényről folyó tárgyalások időtartamára, mert erkölcsi és társadalmi kárt okoznak, növelik a kisebbségek félelmét, és fokozzák a feszültséget a kisebbség és a többségi társadalom, valamint a két ország között. "Ha a büntetéseket mégsem függeszti fel Szlovákia, a magyar kormány anyagi és jogi segítséget nyújt a szlovákiai magyarság számára, hogy jogi harcukat megvívhassák. Készek vagyunk akár a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságig is elmenni" - közölte a kormányszóvivő.

Szollár szerint Magyarország az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, az Európai Parlament és más nemzetközi fórumokon keresztül fokozza a nyomást a magyar és más kisebbségek védelméért.

A magyar fél még egyeztetett volna az irányelvek elfogadása előtt, de erről a szlovák kormány érdemben még a szlovákiai magyarok képviselőivel sem tárgyalt. Velencei Bizottság véleményét sem várták meg, pedig azt maga a szlovák kormány kérte fel a törvény véleményezésére - közölte a szóvivő.

Nem hullt termékeny talajra

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja szerint a "a törvény rossz, nem demokratikus, valóban nem világos megfogalmazásokat tartalmaz, és alkalmazása önkényes lehet." A párt fontosnak tartja, hogy az EBESZ kísérje továbbra is figyelemmel a jogszabály alkalmazását, és érdeklődéssel várja a Velencei Bizottság véleményét.

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter csak azt ismételte, amelyet az szeptember eleji szécsényi csúcstalálkozón Robert Fico szlovák kormányfő is: az EBESZ szerint a törvény összhangban van a nemzetközi követelményekkel. "Ugyanúgy tudok támaszkodni (az EBESZ) végrehajtási utasításokkal kapcsolatos álláspontjára is." A miniszter szerint sem Európában, sem másutt nem hullt termékeny talajra a magyarok államnyelvtörvény-ellenes kampánya.