Vádat emeltek a világháborús lőszerekkel lekapcsolt olaszok ellen

Vágólapra másolva!
Lőszerrel, robbanóanyaggal visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség az ellen a két olasz ellen, akiket októberben kaptak rajta, amint nagy mennyiségű második világháborús lőszerrel igyekeztek kilépni az országból. A két férfi szlovákiai csatatereken gyűjtötte össze a lőszereket, amelyek között több működőképes is volt.
Vágólapra másolva!

Robbanóanyaggal, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt emelt vádat a nagykanizsai ügyészség az ellen a két olasz állampolgár ellen, akit októberben vettek őrizetbe az M70-es autóúton, miután kocsijukban robbanóanyagot és lőszereket találtak.

A 48 éves férfi és 19 éves fia Olaszországban egy hagyományőrző szervezet tagjai, első és második világháborús fegyverek, lőszerek és felszerelések gyűjtésével foglalkoznak.

A két férfi szeptember végén utazott Kassa környékére, ahol világháborús helyszíneket jártak be. Autójukban három fémdetektor is volt, ezekkel lőszereket, fegyvereket és robbanóanyagokat kerestek. Tucatnyi gránátot, több száz lőszert és egyéb hadieszközöket gyűjtöttek össze, amiket Magyarországon át vitték hazafelé, amikor a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) járőrei megállították őket Tornyiszentmiklós közelében.

Ekkor német repeszpuskagránát-lőszereket és detonátort tartalmazó tüzérségi orrgyújtó lőszerelemeket is találtak náluk, amiket állapotuk miatt nem lehetett továbbszállítani, ezért még aznap este a helyszín közelében, Letenyén a tűzszerészek megsemmisítették őket.

A lefoglalt harci eszközök között volt 12 szovjet kézigránát, amelyekből egy kivételével még Szlovákiában eltávolították a TNT-t. Ezen kívül találtak náluk egy browning pisztoly darabját, több mint ötszáz, különböző kaliberű lőszert, töltényt és töltényhüvelyt, amelyek közül több tucatnyi még működőképesnek minősült.

A két férfi három napot töltött rendőrségi őrizetben, a családfő azóta lakhelyelhagyási tilalom miatt nem utazhatott el Magyarországról.