Mesterházy visszaszólt Sólyomnak

Vágólapra másolva!
Kritizálta Sólyom László szavait Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki az államfő Heti Válaszban megjelent interjújára reagált. Mesterházy szerint Sólyomnak jobban kellett volna ügyelnie a kiegyensúlyozottságra, mert míg az MSZP-t és a kormányt kritizálta, az ellenzék felelősségéről hallgatott.
Vágólapra másolva!

Vitatja az MSZP Sólyom László köztársasági elnök szavait, aki szerint az embereknek jót tett volna, ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozása után előre hozott választásokat tartottak volna. Ezt Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje mondta az államfő csütörtöki, a Heti Válasz című hetilapban megjelent interjújára reagálva.

Mesterházy szerint az előre hozott választás a kampány miatt három-négy hónapos bizonytalanságot jelentett volna, ami kiszámíthatatlan folyamatokat indított volna el egyebek között a forint árfolyamának változásában.

A köztársasági elnök nem kellően kiegyensúlyozottan fogalmazta meg kritikai észrevételeit - mondta a szocialista politikus. Sólyom szerinte számos ponton kritizálta az MSZP-t és a kormányt, de nem tette mellé a Fidesz vagy az ellenzék felelősségét.

Mesterházy Attila szerint Sólyom László az alkotmány fontosságára hivatkozik, de nemrégiben egy ellenzéki politikus azt mondta, nem tiszteli az alkotmányt. Az államfő a reformok hiányát kéri számon a jövő évi költségvetésen, de ezt a markáns állásfoglalását 2006 után nem lehetett tapasztalni, amikor az akkori kormány a stabilizáció és a reformok végig vitele mellett tette le a voksát - mondta.

"Alkotmánytisztelő politikusként fontosnak tartom, hogy a köztársasági elnöki intézmény a nemzet egységét, az összefogást szimbolizálja, ezért a köztársasági elnök nyilatkozatainak a pártoktól egyenlő távolságra kellene állniuk" - mondta Mesterházy. Szerinte nem az MSZP-nek, hanem az országnak volt szüksége az elmúlt hónapokra, hiszen gyors válságkezelést kellett a kormánynak végigvinnie.

Az államfő többek között azt mondta interjújában, hogy jobban járt volna az ország, ha Gyurcsány távozásakor előre hozott választásokat írtak volna ki, mert így elvált egymástól a rövid távú válságkezelés és a hosszú távú kibontakozás. Szerinte gazdaságélénkítésre, reformokra ennek a kormánynak sem ideje, sem pénze, sem támogatottsága nincs. (Sólyom interjújáról bővebben itt olvashat.)